O statiune turistica de lux, a carei piesa de rezistenta va fi un teren de golf la standarde internationale, dar care va include si un centru spa, terenuri de fotbal si tenis si bazine de inot, se preconizeaza sa fie realizata in Salaj, langa localitatea Hida, investitia apartinand unei companii irlandeze si fiind estimata la 250 milioane de euro.
Piesa de rezistenta o va constitui primul teren international de golf din Romania, marca Arnold Palmer. Autorul este sinonim cu excelenta in domeniu, avand un portofoliu international impresionant. Se spune ca golful este un sport elitist, insa va deveni accesibil pentru un numar tot mai mare de persoane. Cei care au deja o pasiune pentru acest sport vor veni in Hida pentru a putea juca, pentru a se relaxa si pentru a socializa. Cei care isi doresc sa se initieze in tainele golfului vor avea la dispozitie o academie care va oferi cursuri, sustinere si metode de predare de ultima ora, se arata in prezentarea proiectului postata pe site-ul companiei.
Pentru alegerea acestei locatii, investitorii au tinut seama de faptul ca ea este situata la doar 50 de kilometri de aeroportul international din Cluj-Napoca si 30 de kilometri de Zalau si ca, pe o raza de 150 de kilometri in jurul ei locuiesc aproximativ un milion de persoane.
Suprafata care face obiectul investitiei, situata in vestul localitatii Hida, in extravilan, are o suprafata de aproape 700 de hectare, din care circa 500 sunt deja in proprietatea companiei Errigal Triumf Investitii SRL, restul suprafetei de teren – in principal padure, urmand a fi achizitionata ulterior.
Este vorba despre o statiune cu facilitati de patru si cinci stele, care va fi realizata in mai multe etape. In acest moment, mai avem de obtinut trei avize: de la Mediu, Drumurile Nationale si de la Ministrul Turismului. Sper sa obtinem aceste avize in cursul lunii februarie, planul urbanistic zonal urmand a fi apoi supus aprobarii consilierilor judeteni. Abia apoi va incepe proiectarea in detaliu, care se va face tot pe etape, pentru a avea o anumita flexibilitate a investitiei. Consiliul Judetean trebuie sa aprobe si aceste planuri si se va trece la investitia propriu-zisa. Intr-o prima etapa vor fi realizate terenurile de tenis si facilitatile pentru golf, cu terenuri unde se poate exersa si invata golful, a precizat, pentru AGERPRES, Rares Ferdean, director al Errigal Triumf Investitii SRL.
Ferdean a subliniat faptul ca se doreste atragerea unui numar cat mai mare de clienti romani care sa practice golful, pentru ca, intr-o etapa urmatoare, dupa ce se va finaliza terenul de golf la standarde internationale, acesta sa fie inclus in circuitele mondiale ale acestui sport.
Conform sursei citate, investitia totala, care se va intinde pe 10-15 ani, are o valoare de circa 250 de milioane de euro si, cu toate ca demararea lucrarilor era estimata pentru 2011, ea va fi amanata din cauza faptului ca nu au fost obtinute inca toate avizele necesare.
Pe terenul achizitionat se afla si un monument istoric, respectiv Conacul Hatfaludy, construit la sfarsitul secolului XIX, pe care investitorii doresc sa il restaureze si sa il puna in valoare ca obiectiv turistic.