Corul ,,Lumină Lină” al Catedralei Episcopale “Sfânta Vinere” din Zalău şi-a serbat şi anul acesta ziua. Debutul a constat în susţinerea răspunsurilor la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie oficiată de preotul paroh Ioan Ghiurco alături de ceilalţi preoţi împreună – slujitori. Am remarcat şi cu această ocazie echilibrul între vocile corale, sonoritatea amplă, precizia intervenţiilor în Sf. Liturghie şi nu în ultimă instanţă plăcerea de a cânta a componenţilor formaţiei, contribuind astfel cu certitudine la înnobilarea rugăciunilor divine. Ne bucură de asemenea, participarea întregii comunităţi prezente la cântarea unor pricesne inteligent selecţionate de dirijor, creând astfel momente de rugăciune care vizează sublimul. Diversificarea pieselor muzicale componente ale Liturghiei demonstrează intenţia dirijorului de perfecţionare a acestui minunat aport care este corul. Introducerea în actul interpretativ a unor noi armonizări duce implicit la evitarea rutinei, la sensibilizarea coriştilor, la stârnirea interesului auditoriului. Menţinerea în formă a unei asemenea formaţii poate fi realizată de către dirijor prin împrospătarea repertoriului, prin diversificarea acestuia, în sensul abordării unor lucrări de altă factură.
Participarea corului la manifestări muzicale de ţinută contribuie de asemenea la perfecţionarea acestuia. Prezenţa Corului ,,Lumină Lină” la Câmpia Turzii şi Bistriţa şi aprecierile făcute de către specialişti în domeniu duc de asemena, la creşterea apetitului de cânt coral. Scoaterea în evidenţă, prin susţinerea unor momente solistice a unor membrii constituie modele demne de urmat pentru ceilalţi, contribuind într-o mare măsură la diversificarea căilor de exprimare artistică. Fără a exagera, pot afirma că această formaţie reprezintă un real câştig pentru mişcarea corală din judeţul nostru şi nu numai, iar dirijorul tânăr fiind, prin prestaţiile artistice de până la această dată ne dă speranţa unor realizări artistice viitoare de excepţie. Am rămas impresionat de faptul că această formaţie tinde să se transforme într-o adevărată şcoală de cânt coral, astfel tânăra coristă inginer Ioana Alina Ghiurco a devenit dirijoare secundă înscriindu-se pentru specializare la Academia de Muzică ,, Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, instituţie de învăţământ muzical superior pe care o urmează cu succes.
Partea a doua a sărbătorii s-a desfăşurat în incinta Casei Armatei. Deşi eterogen ca vârstă ansamblul formaţiei se comportă ca un colectiv bine sudat – buna dispoziţie, cântarea colectivă, cântarea solistică duc la înfrumuseţarea şi înnobilarea acestor plăcute momente din viaţa corului. În general toate întâlnirile pe care le au membrii formaţiei, atât cele de trudă intensă cât şi cele de relaxare se desfăşoară fără tensiuni şi sunt făcute cu plăcere.
Suntem plăcut impresionaţi de faptul că există asemenea fenomene care cuprind cetăţeni dornici să-şi înfrumuseţeze traiul de zi cu zi prin aceste îndeletniciri atât de necesare în aceste vremuri atât de tulburi. Un rol deosebit în susţinerea activităţii acestei minunate formaţii îl are preotul paroh Ioan Ghiurco, ctitor de mari monumente arhitectonice, dar iată şi de valori culturale de excepţie, fapt pentru care îi mulţumim.
Prof. dr. Ioan Chezan
Felicitari ! O forma utila de a petrece timpul liber al celor care au har in ale cantatului la biserica si …acasa