Dacă cineva cunoaște o altă țară europeană, cu un Guvern și un Parlament care să ducă, deopotrivă, o asemenea bătălie împotriva Justiţiei pentru salvarea unor grupări de indivizi, aşa cum se întâmplă în România, vă rog să îmi dați de știre. Până la proba contrarie însă, dați-mi voie să nu cred că mai există în altă parte atâta vehemență în lupta pentru apărarea unor penali, cum se întâmplă la noi în țară. Și nici nu imi pot imagina că ar exista undeva un consum mai mare de energie și de resurse în încercarea de a spăla mizeria cu care s-au mânjit politicieni români aflați (sau nu) la conducere astăzi.
Despre declaraţiile făcute în ultima perioadă de unii reprezentanți ai Puterii – ca de exemplu șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care se simte dator, ori de câte ori apare ocazia, să-şi apere aliatul de guvernare, și anume pe Liviu Dragnea – nu se poate spune decât că ea denotă o situație disperată pentru cei vizaţi. Astfel de atitudini penibile, reprobabile, care mai degrabă duc spre fera disperării, ne demonstrează că, pentru ei, nu mai contează absolut nimic, că oamenii ăștia sunt gata să recurgă la orice acțiune care să le salveze fundurile de biciul justiției. „Ca o instituţie a statului să se ocupe de soarta unei bălţi de pescuit de pe malul Dunării, sper că suntem suficient de inteligenţi să înţelegem că nu asta se doreşte, ci altceva. Se încearcă o lovitură de stat, şi nu spun lucrurile acestea cu uşurinţă. Se încearcă destrămarea coaliţiei de la guvernare PSD-ALDE, a PSD, pentru că DNA a ajuns să fie un instrument care face poliţie politică în România” – spunea nu cu mult timp în urmă al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu.
Cât tupeu trebuie să ai să spui că o instituţie a statului, ca DNA, se ocupă de soarta unei bălţi de pescuit?! Ei bine, aștept cu interes momentul în care instituția amintită se va ocupa, cu același tupeu pe care l-a arătat Tăricenu, de acea “baltă de pescuit” cu o suprafață de circa 350 de hectare, cu o valoare de câteva milioane de lei, ce a intrat în posesia Consiliului Județean Teleorman, și din care vreo 70 de hectare au ajuns la o firmă apropiată baronului Liviu Dragnea.
Normal, și Dragnea, al treilea om în stat, președinte al Camerei Deputaților, urlă cât îl țin plămânii că el, de fapt și de drept, este mai curat ca lacrima și că, evident, același DNA i-o coace: „Mi se pare al doilea atac violent la o altă putere a statului. Un atac violent la Guvern. Noi discutăm aici despre emiterea unei hotărâri de Guvern şi adoptarea ei. Eu sunt ţinta. PSD e ţinta. Tăriceanu e ţinta, Guvernul e ţinta. Parlamentul e ţinta. Nu cedăm, nu dăm nici măcar un pas înapoi. Legile justiţiei, aşa cum doreşte cea mai mare parte din populaţie, vor fi aduse în Parlament, dezbătute şi adoptate. (…) Nu putem să ne învârtim toţi în jurul unei bălţi, indiferent cum se numeşte acea baltă”.
Ambii “trompetiști” uită, de fapt, să spună că ţinta sunt hoţii. Adică indivizii ăia care se presupune că ar fi furat o baltă de câteva sute de hectare, iar dacă procurorii DNA au sau nu dreptate, o va stabili legea. Nu Dragnea sau Tăriceanu. Vinovăția sau nevinovăția celor vizaţi în dosarul Bălţii Belina stă în decizia unei instanţe de judecată, pe baza probelor procurorilor şi a argumentelor avocaţilor şi acuzaţilor, și nicidecum în declarațiile unor politruci, ce vin să facă scut în jurul protejatelor lui Dragnea: Sevil Shaideh şi Rovana Plumb, ambele acuzate în dosarul Belina.
Pentru că tot veni vorba despre cele două ministrese, liderii PSD au anunţat la scurt timp de la declanșarea scandalului că fac front comun în faţa procurorilor DNA, în favoarea colegelor lor de partid. Mai mult, onorabilul Dragnea le-a și sfătuit să nu demisionezedin partid, garantând că PSD și ALDE vor vota împotriva cererii de ridicare a imunităţii parlamentare în cazul Rovanei Plumb, cerere înaintată de DNA. Scandal și nesimțire am votat, scandal și nesimțire avem. Distracție plăcută!