Guvernul a decis, zilele trecute, ca Programul de încurajare a consumului de fructe şi legume în şcoli şi Programul „Laptele şi cornul”, care sunt implementate la nivel naţional, să fie unite, pentru a asigura participarea României la Programul pentru şcoli al Uniunii Europene, ce se va derula în perioada 2017-2023.
Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, programul va fi pus în aplicare în România de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Sănătăţii.
„În termen de 30 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a acestui act normativ, printr-o hotărâre de guvern, se vor stabili măsurile necesare pentru implementarea Programului pentru şcoli al României care va asigura şi distribuţia produselor de panificaţie. Acest program urmăreşte crearea de obiceiuri alimentare sănătoase de la o vârstă fragedă, (prin componenta de educaţie pentru sănătate obligatorie a acestui program), precum şi creşterea consumului de produse locale”, se mai arată în comunicat.
Finanţarea Programului pentru şcoli al României va fi asigurată de la bugetul de stat, prin sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată repartizate pe judeţe şi municipiul Bucureşti, şi din fonduri externe nerambursabile. Bugetul pentru implementarea Programului pentru şcoli al României în fiecare an şcolar se va stabili anual prin Hotărâre de Guvern.
În prezent, elevii şi preşcolarii primesc fructe şi/sau legume, produse lactate şi de panificaţie în baza Programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli şi a Programului „Lapte şi corn”.