Aproximativ 200 de cercetători în domeniul microbiologiei celulare din întreaga lume, cercetători de la universităţi de prestigiu, alături de tineri ce doresc să se afirme în acest domeniu vor participa, în perioada 20-24 august, la cel de-al zecelea Workshop European de Biologie Moleculară a Cianobacteriilor, organizat la Cluj-Napoca de către Centrul de Cercetări Biologice Jibou.
Organizat în premieră de România, sub egida Federaţiei Europene a Societăţilor de Microbiologie (FEMS – Federation of European Microbiological Societes) şi Societatea Internaţională de Studiu a Fotosintezei (ISPR – International Society of Photosynthesis Research), cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale, importantul eveniment ştiinţific reuneşte cei mai buni cercetători din în domeniul biologiei moleculare a cianobacteriilor la nivel mondial.
„Acest tip de conferinţe are ca scop principal difuzarea şi schimbul de informaţie ştiinţifică între grupurile de cercetare care lucrează pe un anumit domeniu, respectiv, în cazul nostru, studiul biologiei moleculare a cianobacteriilor – din întreaga lume. Practic, oamenii aceştia se întâlnesc odată la trei ani, se discută linii de cercetare şi rezultate obţinute şi se trasează şi se stabilesc colaborări pentru perioada următoare. E foarte important pentru lumea ştiinţifică acest congres pentru că astfel se cristalizează cercetarea la nivel internaţional în domeniu şi se trasează ideile viitoare”, a precizat vineri, 18 august, în cadrul unei conferinţe de presă, Cosmin Sicora, directorul CCB Jibou.
Potrivit spuselor sale, manifestarea nu are doar caracter ştiinţific, ci reprezintă şi un excelent mod de a promova România, cercetarea românească având nevoie de a se face cunoscută pe plan internaţional.
Printre invitaţii de renume se numără profesorul Lucas Stahl, de la Academia Olandeză de Ştiinţe şi profesorul emerit Susan Golden, din SUA, ce a avut contribuţii extrem de importante la dezvoltarea acestui domeniu încă din anii `80. Printre temele ce vor fi dezbătute la Cluj se numără şi cea a transformării energiei solare în energie utilizabilă prin intermediul cianobacteriilor. Sicora a explicat că cianobacteriile, despre care se ştie puţin în acest moment, sunt cele mai primitive plante, ce au colonizat uscatul şi au dus la formarea stratului de ozon ce protejează Pământul de radiaţia solară. Aceste micro-organisme rezistă în condiţii extreme, precum culmile muntoase sau cele două poluri şi sunt capabile de fotosinteză.
În cadrul workshop-ului de la Cluj-Napoca vor ţine prelegeri 47 cercetători de la universităţi de prestigiu, vor fi prezentate 90 postere, iar 21 de tineri cercetători vor beneficia de burse, oferite de FEMS şi ISPR.