Cum poți refuza să mai muncești pe „2 lei”: peste 900 de locuri de muncă în UE

Angajatorii din Spaţiul Economic European pun la dispoziţie, prin intermediul reţelei Eures România, un număr de 901 locuri de muncă prin rețeaua EURES, cele mai multe în Marea Britanie, Germania şi Cehia, conform datelor furnizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). În Marea Britanie sunt disponibile cele mai multe joburi, respectiv 335, pentru operatori depozit, măcelari, operatori producţie şi îngrijitori la domiciliu, iar în Germania 134 de locuri de muncă, cele mai multe pentru ospătari, bucătari şi barmani. În Cehia sunt disponibile 111 de locuri de muncă, cele mai multe pentru şoferi de autobuz, şlefuitori, pilitori, forjori şi şoferi TIR, în timp ce în Polonia sunt vacante 103 locuri de muncă, majoritatea pentru electricieni şi confecționeri îmbrăcăminte/croitori. Totodată, în Irlanda sunt 70 de posturi vacante, cele mai multe pentru lucrători în ferme de vaci de lapte, lucrători în diverse depozite sau lucrători în prelucrarea cărnii.

De asemenea, în Italia sunt disponibile 48 de locuri de muncă, în Slovacia – 40, Norvegia (24), Belgia (14), Spania (10), Finlanda şi Olanda (câte 5) şi Slovenia (2). Salariile oferite (cu aproximație și variind de la caz la caz și de la o țară la alta) sunt cuprinse între 1.600 – 2.200 euro brut/lună, pentru posturile de ospătar si barman, 1.700 – 2.700 euro brut/lună, pentru posturile de bucătar/bucatar șef/bucătar specialist și de 1.600 euro brut/lună pentru personalul din industria gastronomiei de sistem. În unele cazuri, cazarea poate fi asigurată de către angajator, iar dacă acest lucru nu este posibil prin oferta propusă, în cele mai multe cazuri se oferă sprijin în vederea găsirii unei locuințe.

Detaliile legate de fiecare loc de muncă în parte pot fi consultate pe site-ul ANOFM sau direct la Agenția pentru ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Sălaj acolo unde un consultant de specialitate „EURES” vă poate oferi gratuit informații și consiliere. Conform statisticilor, în județul Sălaj se câștigă printre cele mai mici salarii din România, salariul mediu fiind cu 25 la sută mai mic decât media salariului mediu pe economie din țară.

 

 

One Thought to “Cum poți refuza să mai muncești pe „2 lei”: peste 900 de locuri de muncă în UE”

  1. Anonim

    Regimul comunist a sigurat un loc de muncă bine plăti.t în ţară . Au venit patronii care dau salarii de tri căcaţi. Plecarea a fară nu e o soluţie prea grozavă. oare ce se va întâmpla cu copii lăţi în grija neamurilor ?

Leave a Comment