Colegiul Medicilor din România a lansat, zilele trecute, campania de interes public “Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet”, care are ca scop informarea şi conştientizarea populaţiei asupra riscurilor la care se expune atunci cand informaţiile neconvenţionale iau locul consultaţiilor medicale de specialitate.
Prin intermediul acestei campanii, Colegiul Medicilor din România trage un semnal de alarmă foarte serios asupra problemelor la care se expun pacienţii atunci când, mai întâi apelează la sistemele neconvenţionale. Ei riscă întârzierea unui diagnostic corect sau ratarea acestuia si ajung la medic într-o etapă avansată a bolii, fapt care poate reduce semnificativ şansa de vindecare şi pentru care nimeni nu poate fi tras la răspundere.
“Cercetarea ştiinţifică se face pe loturi de mii de oameni. Reţelele de socializare au milioane de utilizatori. Nu pot fi terapii valabile nici măcar pentru doi oameni, fie ei şi gemeni. Nu există boală, există bolnavi. Aceeaşi boală diferă ca exprimare, ca evoluţie, ca posibilităţi terapeutice, ca resurse de vindecare de la un om la altul, de la un frate geamăn la un frate geamăn. Nu tot ceea ce este îngăduit ne este şi de folos. Să alegem ceea ce ne este de folos atunci când este vorba despre sănătatea noastră, sfatul medicului”, explică preşedintele CMR, dr. Gheorghe Borcean.