Creştinii ortodocşi au intrat în Postul Sfintei Marii sau postul „Sântămăriei”. Acesta este un post care cuprinde cele două mari praznice ale lunii august, Schimbarea la Faţă, din ziua de 6 august, şi Adormirea Maicii Domnului, din 15 august. Postul durează de regulă două săptămâni, între 1-14 august. Va fi dezlegare la untdelemn şi vin sâmbătă şi duminică, cu excepţia zilei Schimbării la Faţă, atunci când va fi şi dezlegare la peşte, indiferent de ziua săptămânii în care aceasta va cădea.
Postul are ca origine secolul al V-lea, când avea două durate. Pentru creştinii din Antiohia dura doar o zi, cea de 6 august, în timp ce în Ierusalim se ţineau opt zile de post, existând şi creştini care ţineau post toată luna august sau toată luna septembrie. S-a stabilit durata de două săptămâni în secolul al XII-lea, durată care se pătrează până astăzi. Până pe 15 august se recomandă ţinerea postului în zilele de luni, miercuri şi vineri, până la ora 15, iar în restul zilei să se consume doar mâncare uscată, în timp ce în zilele de marţi şi de vineri nu trebuie folosit uleiul în orice fel de bucate preparate.
Tradiţia populară spune că în perioada aşteptării Adormirii Maicii Domnului oamenii trebuie să îşi găsească timp să se pregătească spiritual, prin rugăciune, dar nu numai. În dimineaţa zilei de Sfânta Marie, este cunoscută tradiţia în urma căreia femeile merg la biserică şi împart struguri, prune şi faguri de miere, şi este momentul de hotar stabilit în care bărbaţii schimbă pălăria cu căciula.