Comuna BOCȘA, localitatea natală a marelui om politic, istoric și filosof sălăjean Simion Bărnuțiu, a găzuit, la finalul săptămânii trecute, un eveniment dedicat comunității. Este vorba despre Serbarea câmpenească „Simion Bărnuțiu – istorie și tradiție locală”.
Evenimentul a fost conceput și s-a desfășurat suborganizarea Primăriei și Consiliului Local Bocșa în colaborare cu Centrul de Informare și Marketing Turistic Bocșa, Centrul Cultural „Simion Bărnuțiu” Bocșa, Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Bocșa, în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ADI „Sălaj Plus”. Marea sărbătoare din Bocșa a adunat laolaltă localnici și oaspeți de toate vârstele, autorități locale și județene și nu în ultimul rând fii ai satului, „strămutați” în alte colțuri din țară și de peste hotare. Serbarea a debutat cu un moment important pentru memoria lui Simion Bărnuțiu, depunerea de coroane și jerbe la statuia marelui cărturar, aflată în centrul localității, și a continuat cu un parastas menit să cinstească amintirea marelui istoric sălăjean. Discursul medicului Petru Ciobanca, fiu al satului, a elogiat personalitatea marelui istoric din Bocșa și a adus totodată cuvinte d emulțumire adresat eîn special celui care s-a ocupat îndeaproape de organizarea acestei sărbători, primarul comunei, Demyen Istvan pentru inițiativa organizării unui astfel de eveniment menit să cinstească istoria românilor. „Felicitări, domnule primar pentru acest eveniment. (…) A fost nevoie de un primar ungur să vină la Bocșa să cinstească istoria noastră a românilor, să-l cinstească pe marele nostru istoric și om politic sălăjean Simion Bărnuțiu”, a precizat cunoscutul cadru medical sălăjean.
Lansare de carte, premii și lupte daco-romane
La Bocșa a avut loc și lansarea cărții „Simion Bărnuțiu: pașoptist și filosof modern” (colecția Memoria) – autor Traian Vedinaș, volum apărut la Editura „Caiete Silvane” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliului Județean Sălaj. De asemenea, n-au lipsit nici momentele de recunoștință pentru cuplurile din comună care în acest an au împlinit sau urmează să împlinească 50 de ani de căsătorie. Trei cupluri au fost răsplătite cu diplome și premii în valoare 200 de lei, din partea Primăriei Bocșa.
A urmat un alt moment festiv, dedicat, de această dată, elevilor din comună care au obținut rezultate deosebite la concursurile și olimpiadele școlare, faza națională, în anul școlar 2016-2017. Olimpicii de la Bocșa au fost răsplătiți cu premii, constând în bani în funcție de performanța obținută, iar profesorii care i-au îndrumat au fost felicitați de autorități și participanții la eveniment.
Un alt moment, în premieră la Bocșa, a fost și prezența dacilor și a romanilor de la “Amicii Muzeului” – cunoscuta asociație de reconstituire istorică de anvergură din județul Sălaj.
Serbarea câmpenească din satul istoricului Simion Bărnuțiu a continuat cu muzică, joc și voie bună pe scena special amenajată în centrul de comună unde, în ropote de aplauze, au evoluat: Ansamblul “Meseșul” al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Fanfara „Promenada”, elevii Școlii Gimnaziale „Simion Bărnuțiu” din Bocșa și, nu în ultimul rând, Ansamblul Folcloric „ Someșul” din Jibou. Distracția, mai ales în rândul celor tineri, a ținut până după miezul nopții cu o discotecă organizată în aer liber.
Bocșa de altădată în expoziția „Trăiri Artistice” organizată de profesorul Viorica Remeș
Expoziția << Trăiri artistice >>, ediția a II- a cuprins o impresionantă colecție de fotografie veche din comuna Bocșa: Bocșa, Borla, Sălăjeni, Câmpia precum și obiecte de artizanat din lădoiul cu zestre al bocșencelor: nana Onița Luciului, nana Rujița Hosului, Florica Boldea a Ionelii, Marioara Călăcean, Șandor Patricia, Rodica lui Petre Marischii și Viorica Bârsan din Sălăjeni. „Trăirile artistice s-au reflectat și în frumoasa expoziție cu vânzare: Degețelele vesele, prietenii Bibliotecii, îndrumati de Popiț Florica, care, de la mic la mare, au reușit să uimească prin creativitatea lor. Expozitia Trairi artistice are o mare însemnătate pentru mine și nădăjduiesc ca e apreciata de toți cei care simt și vor să redescopere sufletul satului”, a declarat Viorica Remeș.
Expozitia de fotografie si artizanat, editia a II-a a scapat din nou neobservata, la fel ca si concursul de creatie literara. Cine stie? Poate editia a III-a o sa fie evidentiata.
Hai totusi sa nu fim rai,chiar nu e cazul. Nu au nicio obligatie sa scrie si oricum au scris destul, si o fac des despre viata comunelor,fata de celelalte publicatii care nici nu pomenesc despre astfel de evenimente.
Nu cred că e o chestiune de răutate, ci mai degrabă de bun simț. Sunt în asentimentul primului „Anonim” și subscriu că într-adevăr, Expoziția „Trăiri artistice” a adus un plus de „culoare” evenimentului. Felicitări! „Per” ansamblu, evenimentul a fost mai mult reușit!
RECTIFIC: „…evenimentul a fost mai mult decât reușit!”