Ziua Imnului Național, marcată la Zalău

Platoul din faţa Parcului Central din Zalău a găzduit sâmbătă, 29 iulie, un ceremonial prilejuit de sărbătorirea “Zilei Imnului Naţional” al României. Evenimentul, organizat de Instituţia Prefectului, a debutat cu un ceremonial religios, salutul drapelului şi trecerea în revistă de către prefectul județului, Florin Florian, a Detaşamentului de Onoare. La eveniment au luat parte reprezentanți ai autorităților județene și locale, reprezentanţi ai instituţiilor publice, cadre militare în rezervă şi în retragere, dar şi câţiva zălăuani aflaţi în trecere prin zonă.

Ceremonialul a continuat cu intonarea Imnului Naţional, de către Alice Ghile. Prefectul Florin Florian a ținut un scurt discurs în fața celor invitați la eveniment:  „Dragi sălăjeni, ne apropiem de centenarul Marii Unirii iar aceste momente cu încărcutură deosebită pentru națiunea noastră capătă parcă o altă însemnătate. Răsfoim paginile istoriei, înțelegem mai profund ceea ce au reușit să facă înanintașii noștri și ne responsabilizează să ne ridicăm la înălțimea strămoșilor noștri.
În calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, vă adresez chemarea ca în jurul simbolurilor naţionale prevăzute de Constituţie – Drapelul tricolor, Ziua Națională de 1 Decembrie, Stema ţării și Imnul naţional ”Deşteaptă-te, române!” – să acţionăm uniţi, dincolo de legitima diversitate de opinii, pentru binele colectiv.
„La Mulţi Ani!” tuturor sălăjenilor de Ziua Imnului Naţional al României!” Imnul Deşteaptă-te Române a fost cântat pentru prima dată în 29 iulie 1948 în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. Interzis de regimurile totalitare timp de aproape o jumătate de secol, “Deşteaptă-te române!”, a fost ales imediat după Revoluţia din Decembrie 1989 – imnul naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din anul 1991.

Versurile imnului naţional actual al României aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet, jurnalist, tarducător şi un adevărat tribun al epocii Revoluţiei de la 1848, iar muzica a fost compusă de Anton Pann – cunoscut poet şi culegător de folclor. Imnul de stat al României este alcătuit din 11 strofe, iar la ocazii festive se interpretează strofele 1, 2, 4 şi 11. Ziua de 29 iulie a fost desemnată, în anul 1998, Ziua Imnului Naţional al României.

 

 

6 Thoughts to “Ziua Imnului Național, marcată la Zalău”

  1. Tăunu

    Oare de ce au interzis cele patru regimuri totalitare acest imn ? Nu cumva fiindcă românul cere să se deştepte, deci, acum e prost ?

  2. un roman dramagit

    Dezinteres total, zalauanilor le e lehamite de clasa conducatoare si o taxeaza pe masura la astfel de manifestari. Ei tin discursuri, ei le asculta! De remarcat indemnul slugarnic al popilor pentru rugaciuni catre conducatori, episcop si alte marionete. Pacat de insemnatatea acestui eveniment. Trist!

  3. Kio

    Ce interes ?Traiul contează nu imnul, unde-i traiul, la ce nivel, na după aia vine imnul. Ce să iubeşti? Sărăcia standard! Muncă muncă, avere pt. firme, leafă de mizerie pentru muncitori. Deşteaptă -te slugă!

  4. Anonim

    „Un glas ei mai așteaptă și sar ca lupi în stâne” Ca lupi în stâne?

  5. Cetatean

    Un discurs cu un limbaj de lemn pe care, parca, nu-l putem uita: „cu încărcutură deosebită pentru națiunea noastră capătă parcă o altă însemnătate, „răsfoim paginile istoriei, înțelegem mai profund ceea ce au reușit să facă înanintașii noștri și ne responsabilizează (cine ne responsabilizeaza?) să ne ridicăm la înălțimea strămoșilor noștri”.”Capata parca o alta insemnatate…”, de ce „parca”, „rasfoim paginile istoriei noastre si intelegem mai profund…”. Intelegem mai profund oare? „Noi, salajenii intelegem mai profund, ceea ce au reusit inaintasii nostri…”Sunteti convins d-le prefect ca salajenii pricep asta?. Chiar nu ne este rusine de ipocrizia noastra? Stramosii nostri ar fi mandrii de noi sa vada ce facem, cum ne dovedim patriotismul fata de tara, cat de „patrioti” sunt alesii nostri?

  6. paraschiva racolța

    Florin florian un produs al erei comuniste si post comuniste cu un limbaj de lemn clasic co o educație şi cultura submediocre , un semidoct politic altfel spus cocoțat de psd pe o funcție mult mai grea decît o poate gestiona face şi el ce a invățat la scoala de partid psd bla bla bla !

Leave a Comment