Lucrările de renovare desfășurate la Biserica reformată situată în centrul municipiului Zalău continuă, după ce procesul de restaurare al bisericii a început acum aproape doi ani, cu renovările interioare și cu cele exterioare, recondiționarea mobilierului, a feroneriei, înlocuirea jgheaburilor și lucrări la acoperiș, demarate anul trecut. În acest an s-au împlinit 111 ani de la oficierea primei slujbe – biserica fiind terminată în anul 1906. După mai multe procese de renovare desfăşurate de-a lungul timpului, cea mai veche clădire cu zid de piatră din Zalău primeşte în acest an şi o “faţă” nouă, păstrându-se, desigur, toate elementele arhitectonice, de decor, inclusiv culorile şi nuanţele binecunoscute.
Reparaţiile se fac, în cea mai mare parte, din fondurile proprii şi din donaţii
Protopopul Bogdan Zsolt ne-a declarat că biserica se întreţine din fonduri proprii , la care, o contribuție însemnată o au donațiile făcute de enoriași. Biserica a primit o sumă de bani prin Secretariatul de Stat pentru Culte, însă această sumă a fost insuficientă, astfel încât cheltuielile sunt achitate din fonduri proprii și din donațiile enoriașilor. “Încercăm să ne descurcăm cum putem. Toţi banii din donaţii au fost folosiţi pentru renovarea interiorului, la care mai avem încă de lucrat însă artistul care execută lucrările este foarte solicitat în această perioadă, el fiind singurul care a lucrat la refacerea textelor de pe arcade, fiind totodată efectuate lucrări la întreţinerea mobilierului, feroneriei, şi toate celelalte necesități care apar în mod firesc, după un număr de ani.
Am decis anul trecut să renovăm complet şi exteriorul, acoperişul bisericii – dacă fondurile ne vor permite, au fost înlcuite deja jgheaburile iar în aceste zile vom primi și ușile din lemn, acestea fiind executate pe comandă, întocmai cum au fost cele originale. Vom păstra, fireşte, absolut toate elementele, inclusiv cele de culoare şi sperăm ca lucrările să le putem finaliza până la sfârșitul acestei veri”, ne-a spus protopopul Bogdan Zsolt. Faptul că biserica reformată nu a solicitat niciodată sprijin financiar din partea autorităţilor locale sau judeţene, încercând, cu discreţie şi chibzuinţă să să îşi assume aproape toate cheltuielile, nu înseamnă că acest lucru trebuie să închidă orice posibilitate ce ar putea fi oferită de autorităţi, aşa cum şi celelalte biserici, în special ortodoxe, sunt ajutate anual prin fonduri speciale, mai nou și prin bani de la Primărie.
Istoricul impresionant al bisericii
Biserica reformată, fostă catolică, este considerată cea mai veche clădire cu zid de piatră din Zalău. La începuturile sale, stilul arhitectonic al construcţiei era gotic timpuriu, biserica reconstruită în anul 1906 având un stil greu de definit. Stilul este unul eclectic, dominat de baroc şi neoclasic. Proiectul a fost întocmit de doi arhitecţi din Budapesta, iar lucrările au fost supravegheate de către doi ingineri maghiari. În forma sa actuală, biserica se compune din trei nave egale la 120 de grade, un turn de 38 de metri şi porticuri, având o formă de inimă, fiind construită din beton, piatră şi cărămidă. Susţinerea se face pe 13 stâlpi, avem o poartă principală şi două uşi care duc la etaj. În partea vestică este amplasată orga, la est este balconul cu avon, iar în centru este situat altarul. Biserica are 1.500 de locuri, fiind, în privinţa aceasta, cea mai mare biserică reformată din Europa de Est.
Patrimoniul de valoare inestimabilă
“Piesa de rezistenţă” a Bisericii Reformate din Zalău este ediţia din 1601 a “Bibliei de la Oradea”, achiziţionată de parohie în anul 1670. Pe zidul turnului se găseşte inscripţia “Paulus Sava, Valentinus Kis, Magyari Samuil 1715” şi două steme din piatră, colorate, ale familiilor Paulus Sava şi Valentinus Kis. Tot în acest zid se găseşte o ramă de fereastră din piatră cioplită datată în secolul al XVI-lea. Prima orgă a bisericii a fost instalată în anul 1788, orgă ce a funcționat până în 1868 când, datorită vechimii, parohia a achiziționat o altă orgă. Nici aceasta nu va fi utilizată prea mult, în anul 1906, la inaugurarea noii biserici, instalându-se orga ce funcţionează şi azi.
Bogdan Zsolt nu este protopop !!!
Tu ce esti? Sekélyes… f.. fej