Un proiect început cu stângul și urmărit permanent de ghinioane, este cel care vizează ridicarea cartierului de locuințe din Zalău, în pădurea Brădet, pe Aleea Pinului. După ce, în urma presiunilor făcute de locuitorii din zonă care s-au prezentat la ședințele precedente de Consiliu Local municipal cu documente și au susținut prin argumente proprii, necesitatea stopării acestui proiect, Consiliul Local a fost nevoit să retragă, în luna martie, acest proiect de pe ordinea de zi până la clarificarea situației și pentru ca documentele și aprobările să fie studiate din nou, la inițiativa primarului Ionel Ciunt. Această decizie a stârnit revolta reprezentantului constructorului care a amenințat că va da în judecată Primăria și Consiliul Local Municipal.
Proiectul a fost reintrodus pe ordinea de zi o lună mai târziu și, în ciuda presiunilor făcute de locatari, proiectul a trecut de votul consilierilor locali urmând ca lucrările să fie demarate deîndată. Proiectul cuprindea construirea a trei blocuri de locuințe, cu un total de 80 de apartamente, inclusiv 77 locuri de parcare care sunt prevăzute în proiect, un loc de joaca pentru copii, spații verzi. Suprafața totală construita este, în proiect, de 1.698 metri pătrați, pe un teren de 5.800 metri pătrați. Construirea acestui ansamblu de locuințe s-ar fi făcut în pădure, lângă centrul acasă, lucru care a atras nemulțumirea celor care au case în acea zonă dar și a altor zălăuani care au văzut în acest proiect o amenințare la zona verde a municipiului. Utilitățile acestor apartamente urmau să fie asigurate prin extinderea rețelei existente.
Locatarii au spus, atât în plenul ședinței cât și prin scrisorile adresate municipalității ori presei, că ei nu se împotrivesc constuirii de noi locuinţe în municipiu însă acest proiect are, pe lângă dezavantajele evidente ale imaginii unor blocuri răsărite în mijlocul pădurii, şi alte aspecte care ridică semne de întrebare. Una dintre nemulţumiri a fost cea legată de faptul că locatarii că nu consideră normal ca investiţia pentru utilităţi, suportată pe banii lor, să fie folosită şi pentru a aduce utilităţile către aceste blocuri ori să faciliteze lucrările pe care investitorul trebuie să şi le asume în această privinţă.
Un alt aspect semnalat de locuitorii din zonă – a fost faptul că această zonă liniştită, acoperită de pădure, nu reprezintă cea mai bună variantă pentru construirea de blocuri. Oamenii au spus că s-ar putea naşte conflicte între cei care locuiesc la case şi cei aproximativ 200 de locatari care ar urma să se mute în apartamente după ce proiectul va fi finalizat, şi că acest proiect nu este oportun, cel puţin nu ca zonă de amplasament. Pe de altă parte, investitorul, prin reprezentantul Gaidoş Cristian, s-a arătat indignat de tergiversarea începerii lucrărilor, atunci când proiectul a fost retras pentru o nouă evaluare şi a ameninţat municipalitatea cu procese în cazul în care consilierii nu vor vota aprobarea Planului Urbanistic de detaliu – un pas important în demararea investiţiei.
Reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții – forul central din București împreună cu cei din reprezentanța regională Nord-Vest din Cluj Napoca, au efectuat, la începutul acestei luni, un control pe marginea acestui proiect și au găsit mai multe nereguli, lipsa unor acte sau întocmirea unor documente fără respectarea prevederilor legale. Fapt pentru care a fost adresată o plângere Consiliului Local Zalău în care inspectorul general arată neregulile constatate în urma studierii documentației. Inspectorul general care a semnat plângerea în baza celor constatate în urma controlului, a arătat faptul că, dacă Consiliul Local nu va revoca această Hotărâre, Inspectoratul de Stat în Construcții va ataca în contencios administrativ Primăria Zalău.
Textul integral al plângerii și motivația inspectorilor din Inspectoratul de Stat în construcții pot fi vizualzate pe pagina de web a Primăriei Zalău, la rubrica „Proiecte de Hotărâre”, proiectul nr. 26.
Prin urmare, în ședința de Consiliu Local de vineri, 28 iulie, consilierii locali vor fi nevoiți să-și anuleze votul dat inițial pe acest proiect și să revoce în tot acest proiect, lucru care cu siguranță va reaprinde celălalt conflict, cel între dezvoltator și municipalitate.
Acest asa zis dezvoltator este intr-atat de lipsit de bun simt si respect pentru natura si zalauani? Oare interesele si goana asta dupa bani calca totul in cale? Zalaunaii nu si doresc b;locuri pe meses, sa fim bine intelesi! Daca se pot construi case, cu acte in regula, este altceva insa blocurile nu au ce sa caute in padure, este un loc al nostru al tuturor. in primul rand primaria a gresit cu toate avizele date, dovada ca cei de la Bucuresti au venit si i-au luat de guler. Sper ca acest proiect sa nu fie demarat iar aici toti cetatenii trebuie sa ia atitudine, este padurea noastra, sursa noastra de verdeata si oxigen!
La domnul de mai sus i-as raspunde ca padurea se distruge si construind case… si padurea nu e a noastra… ci e pamantul omului! Centrul Acasa nu e tocmai o cabana in padure… asa ca nu stiu de ce va cramponati asa…
Acestea fiind spuse, nu am nimic impotriva blocurilor in padure… si cei care nu-si permit vile vor sa fie aproape de natura… problema ar fi in „armonia” cu natura a acestor blocuri! Cica 80 de apartamente au 77 de locuri parcare… tre sa fii idiot sa crezi ca cele 80 de familii o sa detina mai putin de o masina de familie! De ce nu-s mai multe locuri de parcare? Simplu… pentru ca nu e loc… adica is inghesuite toate constructiile… adica… nu e in armonie cu locul! Aici e problema! De unde a scos autorul 2000 de locatari nu pot sa-mi dau seama … probabil isi imagineaza ca or sa fie asa scumpe apartamentele acolo ca or sa trebuiasca sa stea cate 25 de oameni in fiecare apartament ca sa imparta rata si sa fie o suma decenta! Evident toti 25 or sa umble cu 0.8 masini! :))
la asta m am referit si eu in definitv, la armonie, ca si la aspectul groaznic de blocuri in padure… oricum ai da-o tot rau iese sa stii, putea fi gasit alt loc, iar aceste doua blocuri nu sunt singurele cuprinse in proiect din ceea ce stiu, vor mai urma si altele daca se aproba. dar dupa cum vezi si altii au constatat ca ceva este gresit si ca niste acte s au dat cu incalcarea legii.
Trebuie „studiat” și sursa financiara a investitorului, daca finanțarea complexului este „alba și transparenta”