Absolvenţii de clasa a VIII-a au aflat miercuri, 12 iulie, dacă au intrat la liceele dorite. Anul acesta, mediile de admitere la cele mai bune licee din judeţ au crescut simţitor faţă de anul trecut. Cum era de aşteptat, cea mai mare concurenţă a fost la Colegiul Naţional „Silvania” Zalău, unde s-a intrat cu medii cuprinse între 8,90 şi 10, la clasele cu predare în limba română, şi între 8,09 şi 9,68, la cele în limba maghiară. La cel mai căutat profil – matematică informatică engleză, cea mai mică medie de admitere a fost 9,33, în timp ce anul trecut, 8,92.
La polul opus, cu cea mai mică medie – 2,31 – clasa cu profil tehnic a Colegiului Tehnic „Iuliu Maniu” Şimleu Silvaniei. Anul trecut, cea mai mică medie de admitere din judeţ a fost 2,30, care i-a asigurat absolventului un loc în clasa cu specializarea comerţ din cadrul Liceului Tehnologic nr. 1 Gîlgău.
În top 10 al specializărilor în funcţie de ultima medie, şase sunt clase de la CNS, două de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău şi două de la Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei. Niciunul dintre liceele din judeţ nu a reuşit să intre în clasamentul naţional din punct de vedere al mediei de admitere.
Potrivit statisticilor publicate pe site-ul Ministerului Educaţiei, în 21 de clase, ultima medie de admitere a fost mai mică de cinci. Cinci candidaţi nu au putut fi repartizaţi, deoarece nu au completat suficiente opţiuni care să le permită încadrarea într-o unitate de învăţământ liceal. Aceştia vor intra în a doua etapă a repartizării, programată în 8 septembrie, alături de absolvenţii clasei a VIII-a care nu au participat în această etapă, care nu s-au înscris sau care nu au avut situaţia şcolară încheiată înainte de această etapă.
În liceele din Sălaj au rămas neocupate 220 de locuri, dintre care 46 la Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” Şimleu (specializările agricultură şi economic-maghiară), 29 la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău (mecanică şi construcţii, instalaţii şi lucrări publice), alte 29 la Liceul Tehnologic „Voievodul Gelu” Zalău (ştiinţe ale naturii şi turism şi alimentaţie), 17 la Liceul Tehnologic „Octavian Goga” Jibou (economic şi electric) şi tot 17 la Liceul Tehnologic nr. 1 Şărmăşag (electronică automatizări – română şi maghiară).
„Niciunul dintre liceele din judeţ nu a reuşit să intre în clasamentul naţional din punct de vedere al mediei de admitere.”
In care clasament? Ca unul din clasamente ar fi acela cu toate liceele, unde trebuie sa intre; intrebarea e doar care locuri.