Peste 1.300 de elevi sălăjeni au aflat în cursul zilei de miercuri, 12 iulie, la ce liceu vor învăţa în următorii patru ani. Potrivit calendarului Ministerului Educaţiei Naţionale, joi, 13 iulie, vor fi afișate în unitățile de învățământ gimnazial listele cu absolvenții repartizați proveniți din școlile respective și listei cu locurile neocupate în învățământul liceal de stat din judeţ. În aceeaşi zi, la fiecare liceu va fi expusă lista candidaților repartizați în respectiva unitate şcolară. Până luni, 17 iulie, candidaţii trebuie să îşi depună dosarele de înscriere la şcolile la care au fost repartizaţi, pentru ca în prioada 19-21 ilie, comisiile de admitere să rezolve situaţiile speciale apărute după etapa computerizată de repartizare.
Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80 la sută, şi media generală de absolvire a claselor V-VIII, care are o pondere de 20 la sută în calculul mediei de admitere.
La Evaluarea Naţională din acest an, procentul mediilor peste 5 înregistrat în Sălaj a fost de 75,27 la sută. Ierarhia la nivel de judeţ a absolvenţilor claselor a VIII-a în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere cuprinde 1.801 de absolvenţi, însă doar 1.353 dintre aceştia s-au înscris la liceu. Rezultatele afişate pe site-ul edu.ro arată că trei dintre candidaţi nu au fost repartizaţi nicăieri.
În top 20 al elevilor cu cele mai mari medii de admitere, 18 absolvenţi au ales să îşi continue studiile la Colegiul Naţional Silvania, la clasa de matematică-informatică, unul la Colegiul Naţional “Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei, tot la profil mate-informatică, şi unul la Liceul Pedagogic “Gheorghe Şincai” Zalău, la clasa de filologie. Aproape 100 de candidaţi au intrat la liceu cu medii mai mici de 5.