Zece trupe de reconstituire istorică se întâlnesc la Zalău în cadrul celei de-a şaptea ediţii a Porolissum Fest, ce va avea loc la finele acestei săptămâni, pe platoul de marmură – „târgul barbat” şi la castrul roman de la Porolissum. Evenimentul organizat de către Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, în parteneriat cu Primăria Zalău, în zilele de 15 şi 16 iunie, propune o incursiune în universul lumii antice, o experienţă în care participanţii sunt invitaţi să retrăiască momente istorice importante, ce au marcat devenirea noastră ca popor.
„Călătorind în timp, împreună aflăm cum se confecţiona ceramica, vedem confruntările pline de forța ale gladiatorilor si ne îmbogățim cultura istorică într-un mod viu si interactiv”, susţin reprezentanţii Muzeului. Programul activităţilor cuprinde, printre altele, parada trupelor de reconstituire, demonstraţii de luptă, asediu nocturn cu săgeţi şi proiectile incendiare, dansuri arhaice, demonstraţii de gătit cu degustare, după reţete antice, ateliere de preparat pâinişoare romane, ceaiuri vindecătoare şi vin aromatizat, modelaj în lut, realizarea de coafuri romane şi coroniţe din flori, selfie-uri în ţinute romane, tir cu arcul, trasul frânghiei ori lupte cu ciomagul.
La eveniment sunt așteptați peste 1.500 de turiști în capitala provinciei romane Dacia Porolissensis și este un bun prilej atât pentru copii, cât și pentru adulți să vadă pe viu cultura și istoria noastră, fiind implicați direct în activități.
Pentru a facilita accesul publicului la Porolisum, organizatorii vor asigura transport gratuit până la castru, dar şi revenirea în oraş. Astfel, vor fi puse la dispoziţie autobuze, care vor pleca, din faţa Bibliotecii Judeţene, spre Porolissum, sâmbătă, 15 iulie, la orele 19.30 şi 20, şi vor reveni în Zalău la ora 23, iar în 16 iulie, vor pleca la 12.30 şi 13.30, şi se vor întoarce la 18.30
La festival vor participa Asociația Amicii Muzeului Zalău, Asociația Omnis Barbaria Satu Mare, Asociația Castrum Novis Sibiu, Asociația Culturală Tomis Constanța, Nimfele Daciei Zalău, Vulturii din Călata Stana, Asociația Virtus Antiqua Cluj Napoca, Asociația Geto-dacii Sudcarpatici Pitești, Deus Vult Oradea, Vox Dacorum Zalău.
Bani cheltuiți degeaba pentru manifestari „artistice” de o calitate cel putin îndoielnică. De fapt, prin acest gen de balciuri se sifoneaza banul public, ce plusvaloare si ce beneficii aduc pentru comunitate acestea?