După ce cotidianul Magazin Sălăjean v-a prezentat povestea celebrului “salam de vară”, cel din perioada anilor 80 şi până la sortimentele produse astăzi, vă supunem atenţiei de această dată o scurtă descriere dar şi un top al mezelurilor în funcţie de un criteriu extrem de important, procentul de carne macră existent în produs.
Chiar dacă nutriţioniştii şi medicii ne avertizează de multe ori asupra consumului acestor produse ce conţin multe ingrediente care, deşi sunt aprobate şi sunt catalogate ca fiind sigure, stârnesc controverse tocmai din cauza procentului în care sunt folosite, popularitatea mezelurilor este în creştere.
Asociația Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România – APC România) membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a analizat, zilele trecute, 13 sortimente de salam presat. Acest studiu face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu, care declară că “experienţa din ultimii ani a consumatorului român de mezeluri ne-a arătat că preferinţele acestuia în privinţa produselor consumate au devenit din ce în ce mai diversificate şi rafinate.
Astfel, calitatea superioară a produsului, deşi este o condiţie esenţială, nu mai este suficientă. Spre exemplu, consumatorul preferă un salam cu un procent ridicat de carne şi cât mai sărac în aditivi şi conservanţi, dar care să fie uşor de feliat şi de consumat. Un aspect căruia consumatorii ar trebui să-i acorde o importanţă deosebită este declaraţia nutriţională. Aceasta, în cazul produselor din carne, ne oferă informaţii despre cantitatea de proteine, grăsimi şi sare din 100 grame produs”. Specialiştii APC ne recomandă să acordăm atenţie grăsimilor saturate (nu mai mult de 6 grame în 100 grame salam) şi conţinutului de sare (necesarul zilnic de sare pentru un adult este de 5 grame), acestea fiind printre factorii determinanţi în apariţia bolilor cardiovasculare, renale şi a accidentului vascular cerebral. Vă recomand să cumpăraţi numai acele produse din carne care au menţionat pe etichetă procentul de carne, care nu trebuie să fie mai mic de 80 la sută. Astfel pe exemplul salamului presat, în 100 grame produs trebuie să existe cel puţin 80 grame carne.”
Alegeţi salamurile presate, cu umplutură densă şi consistenţă mai tare
Este un avantaj incontestabil al salamurilor presate (în diverse forme sau în forme tradiţionale) pentru că în general, conţinutul mare de carne presupune un procent mic de alte ingrediente adăugate. De aceea, în multe cazuri vom vedea o listă mai scurtă de ingrediente. Salamurile presate sunt salamuri, în general, cu o cantitate mare de carne în produs (peste 75 la sută spun cei care au analizat aceste produse). Produsele cu un procent mai mic de carne sunt foarte dificil de presat sau, chiar imposibil.
Salamurile presate au crescut în preferinţa consumatorilor în ultimul an vs. aceeaşi perioadă a anului trecut cu aproximativ 25 la sută. Salamurile presate nu au formă rotundă, ci pătrată sau dreptunghiulară, ceea ce le face mult mai potrivite pentru forma pâinii feliate, din ce în ce mai apreciată de către consumatorii din România. Conţinutul mare de carne specific acestui tip de produs a fost posibil datorită procesului tehnologic de producţie. Producătorii de mezeluri au venit astfel în sprijinul consumatorului cu un produs de o calitate net superioară în ceea ce priveşte ingredientele folosite.
Totodată, inovaţia pe această nişă a salamurilor presate în continuă expansiune ţine nu doar de conţinutul bogat de carne, ci şi de forma în care se regăseşte produsul. Diversificarea din domeniul de panificaţie se pare că nu a trecut neobservată de procesatorii de carne. Sau invers. Felia de salam trebuie să “te invite” să o aşezi pe felia de pâine potrivită, iar împreună să creeze un sandviş arătos, şi, bineînşeles, delicios. Cum forma salamului pare să fie un factor din ce în ce mai important în alegerea produsului, acum putem cumpăra un salam în formă pătrată pe care să îl potrivim perfect cu felia de pâine. Este limpede, deci, că atât arta culinară, cât şi designul culinar au devenit accesibile oricui.
Conform specialiştilor, aroma salamului se simte cel mai bine în felii subţiri, de 1-2 mm grosime. Salamul presat poate fi servit ca aperitiv pe un platou, alături de o selecţie de 4-5 sortimente, aranjate după preferinţele fiecăruia. Salamul poate fi tăiat mărunt şi adăugat la salate, omlete sau paste dar şi la pizza preparată acasă. Bineînţeles, poate fi servit pe pâine cu brânză şi roşii într-un sandviş delicios. Însă, pentru un gust mai echilibrat şi mai deosebit se pot adăuga ardei gras, rucola sau ardei copt.
Top 5 mărci de salam presat după conţinutul declarat de carne: Kaufland (Salam secuiesc) conţine 65 la sută carne de porc şi 18 la sută carne de vită; Caroli (Salam sandviş) conţine 80 la sută carne de porc; Fox (Salam sandwich toast cu pui) conţine 55 la sută carne de pui.
Top 5 mărci de salam presat după conţinutul declarat de proteine din 100 grame produs:
Caroli (Salam semenic) conţine 19 grame; Cris-Tim (Mini salam săsesc) conţine 18,96 grame; Fox (Salam sârbesc) conţine 17,28 grame; Caroli (Salam sandviş extra) conţine 17 grame; Fox (Salam sandwich toast) conţine 16,18 grame.
Top 5 mărci de salam presat după cantitatea declarată de grăsimi din 100 grame produs: Aldis (Salam presat) conţine 28 grame; Auchan (Salam secuiesc) conţine 27 grame; Kaufland (Salam secuiesc) conţine 26 grame; Caroli (Salam sandviş extra) conţine 21,5 grame; Fox (Salam sandwich toast) conţine 20,71 grame.
Top 5 mărci de salam presat după conţinutul declarat de sare din 100 grame produs: Goodies (Pikok), Auchan (Salam secuiesc), Aldis (Salam presat) conţin 2,5 grame; Fox (Salam sârbesc) conţine 2,44 grame; Cris-Tim (Mini salam săsesc) conţine 2,34 grame; Fox (Salam sandwich toast) conţine 2,10 grame; Caroli (Salam semenic) conţine 2 grame.
Desigur, există şi alte sortimente de salamuri fabricate de producători de renume din ţară şi care nu au intrat în analiza celor de la APC însă fiecare dintre noi poate alege un produs sănătos şi gustos, condiţia de bază fiind aceea de a ne informa, de a citi cu atenţie etichetele şi de a opta în cele din urmă pentru produsele care au cel mai mare procent de carne şi cel mai scăzut procent de aditivi şi sare.