Prof. Dr.Ing. Aurica GREG
În cadrul proiectului cultural: ”Zalăul punct de referință pe harta culturală a țării” a avut loc activitatea intitulată ”Oameni de seamă ai județului Sălaj” realizat de către Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad – Filiala Zalău în colaborare cu Primăria Municipiului Zalău.
Au fost organizate și s-au desfășurat activități de evocare a celor care prin efort și prin jertfă au lăsat în urmă un nimb de lumini pentru iluminarea generațiilor care au urmat. Aceste activități s-au finalizat cu un concurs de creații literare menite să aducă omagiu acestor oameni vrednici și de seamă, ”pentru ca lucrurile să nu se uite” după cum ar spune cronicarul.
Pe parcursul activităților istoria locală a fost la ea acasă. Au fost evocate personalități datorită cărora suntem mândri că suntem români şi ne dau îndemnul să ridicăm fruntea, cu măndrie națională, pentru că a fost prea mult plecată sub povara greutăţilor şi a umilinţelor îndurate .
”Petriotismul, spunea Mihai Eminescu:” nu este doar un cuvânt pe buze ci este omagiu și recunoștință fierbinte” celor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.
Fiecare palmă de pământ este sacralizată prin jertfa celor care și-au pus viața pe altarul dragostei de țară, a iubirii de semeni, de aceea se cuvine să-i cinstim etern. Printre cei cu care ne mândrim și a căror memorie a fost omagiată în cadrul activităților din cadrul acestui proiect sunt: Iuliu Maniu, Corneliu Coposu, Prietenia dintre Ady Endre și Octavian Goga, Ioan Pușcaș, Simion Bărnuțiu .
Pentru că lumea în care trăim ne oferă modele , uneori de valoare morală îndoielnică, pentru că pare desuet să ne iubim patria sau să cinstim cununa muceniciei eroilor de altădată, pentru că nu mai ştim şi nici nu mai vrem să aflăm nimic din trecutul glorios, ascuns, de multe ori, sub praful indiferenţei noastre, pentru că nu vom şti, la vreme de nevoie, să închinăm o rugăciune strămoşilor, rămânem rupţi de trecut, iar acest lucru aduce după sine pierderea treptată a identității noastre naționale, și astfel vom uita cine suntem, spre ce orizonturi ne îndreptăm viețile și mai ales, care este menirea noastră pe acest pământ.
În scopul reeditării personalităților evocate s-au organizat dezbateri, dialoguri pe tema eroilor acestor locuri sub titlul: ”Pledoarie pentru un erou” la care au participat studenți ai UVVG, elevi, viitori studenți, scriitori, cadre didactice, etc.
Concluzia acestor dialoguri a fost că necunoscând sacrificiul eroilor noştri, ne vom agăţa de promisiunile unei societăţi care nu mai pune preţ pe valorile autentice, pe normalitatea familiei sau pe legile lăsate de Dumnezeu. Căci alte legi cumplite vor guverna vieţile noastre, iar noi nu vom avea tăria să le respingem, sugrumaţi de frica de a ne pierde şi fărâma de pâine, pe care o mai mâncăm, prin mila Bunului Dumnezeu…
”De aceea, se cuvine să-i cinstim pe eroi, azi şi în fiecare clipă a vieţii noastre”, sublinia domnul Daniel Săuca, iar domnul Marcel Lucaciu afirma că :”Eroii sunt memoria vie a istoriei noastre, sunt modele la care trebuie să ne raportăm mereu”.
Șirul de activități s-a încheiat cu un concurs de lucrări literare: eseuri, povestiri, nuvele, care au pornit de la realitatea istorică a acestor ținuturi românești și, ca orice operă literară, au apelat la ficțiune, dar mereu autorii s-au raportat la personalitățile celor pe care i-au evocat.
Lucrările au fost jurizate de domnii: Marcel Lucaciu, Daniel Săuca și Mircea Sav, care au apreciat calitatea acestora, talentul și erudiția autorilor și mai ales sentimentele de mândrie patriotică și pioasă recunoștință față de eroii noștri.
Astfel, premiul I a fost obținut de Larisa Pușcaș, premiul al doilea de Cătălin Miclea, premiul al III-lea de Iulia Moldovan iar cele două mențiuni le-au revenit studenților Bernat David și Morar Vlad-Dan.
La finalul activității doamna Silvia Bodea Sălăjan, invitată la acest buchet de manifestații, a împărtășit din activitatea sa literară și i-a îndemnat pe concurenți să scrie și să participe la Cenaclul literar, care este o adevărată școală pentru cei care doresc să se manifeste prin scris.
A fost o activitate de suflet și fiecare a plecat acasă cu o rază de bucurie în suflet, pentru că:” Tânărul, plin de admirație pentru un erou, nu isi dă seama că singurul lucru, pe care il admiră este o proiecție a propriului suflet., ” după părerea lui Ralph Waldo Emerson
cel mai de seama om al salajului e tovarasul Marc Tiberiu, securistul-sef al judetului. Doru Grec aproba acest comentariu!
Bombastic și unsuros text.