Adriana Petrea & Ancuța Foghiș
Banca Națională a României – Agenția Bihor desfășoară în Sălaj activități de educație financiară în cadrul proiectului Să vorbim despre bani și bănci
“Să vorbim despre bani și bănci” este un proiect de educație financiară, inițiat de Banca Națională a Romȃniei ȋn anul 2011 și dedicat elevilor din toată țara din ȋnvățămȃntul preuniversitar.
Ȋn cei peste 137 de ani de existență, Banca Națională a Romȃniei a fost și este promotor al unor inițiative ȋn domeniul responsabilităților sociale, axate pe educația financiară. Astfel, ȋn contextul nevoii de cunoaștere de către elevii din ȋnvățămȃntul preuniversitar a unor noțiuni economice de bază și a unui vocabular financiar-bancar, dar și pentru a contribui la dezvoltarea cunoștințelor acestora despre economisire, credit și dobȃndă, istoria monedei naționale, principalele atribuții, rolul și funcțiile Băncii Centrale, criteriile și stadiul de convergență a Romȃniei către zona euro, Banca Națională a Romȃniei a inițiat, ȋn cadrul proiectului “Să vorbim despre bani și bănci”, o serie de activități dedicate elevilor.
Activitățile se desfășoară ȋn parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și cu sprijinul și colaborarea Inspectoratelor Școlare Județene din toată țara.
Ȋn cursul anului școlar 2016 – 2017, Agenția Bihor a Băncii Naționale a Romȃniei cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Sălaj a derulat activități de educație financiară ȋn instituții de ȋnvățămȃnt din județ la care au participat peste 900 de elevi de la Şcoala Gimnazială „Silvania” Șimleu Silvaniei, Liceul Pedagogic “Gheorghe Șincai” Zalău, Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, Școala Gimnazială “Simion Bărnuțiu” Zalău, Liceul Tehnologic ,,Ioachim Pop” Ileanda, Liceul de Arta “Ioan Sima” Zalău, Școala Gimnazială “Horea” Șimleu Silvaniei, Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” Zalău, Școala Gimnazială “Andrei Mureșanu” Cehu Silvaniei, Școala Gimnazială “Porolissum” Zalău.
Activitățile educaționale au fost intensificate ȋn săptămȃnile ȋn care s-a derulat programul național Școala altfel, precum și ȋn perioada 27 – 31 martie 2017 dedicată evenimentului internațional Global Money Week 2016.
Ȋn cadrul sesiunilor interactive cu elevii, au fost abordate subiecte referitoare la rolul băncii centrale și al băncilor comerciale ȋn economie, noțiuni de bază privind economisirea și creditarea, istoria banilor, ȋnceputurile monedei noastre naționale, elementele de siguranță ale ȋnsemnelor monetare, procesul de fabricare al monedelor și bancnotelor. Mai mult, BNR ȋn colaborare cu Monetăria Statului și Imprimeria Băncii Naționale a Romȃniei au realizat scurt metraje ce oferă răspunsuri referitoare la momentul apariției leului, originea lui sau la procesul de fabricare a banilor.
Datorită activităților de educație financiară desfășurate la nivelul unităților BNR din țară, ȋn care au fost implicați peste 37.000 elevi și cadre didactice, România a câștigat marele premiu pentru proiectele de educație financiară derulate la nivel național ȋn anul 2016. Premiul a fost acordat ȋn cadrul evenimentului Global Inclusion Awards 2017, care a avut loc la Berlin, ȋn data de 3 mai 2017, sub ȋnaltul patronaj al Președinției Germane a G20.
De asemenea, ȋn anul 2014, România a câștigat marele trofeu ”Global Money Week Award” pentru Europa, într-o ceremonie desfășurată la sediul ONU din New York.