Zălăuanii sunt invitaţi să ia parte la un concurs organizat de către Primăria Zalău, prin Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Zalău, în care elementul central să fie ia. Astfel, cei care vor să iasă din cotidian sunt provocaţi ca vineri, 23 iunie, să îmbrace o ie la serviciu şi să îşi facă o fotografie cu grupul de colegi ce poartă acest element de port popular.
„Poza cu cel mai numeros grup care poartă o ie va fi promovată pe pagina de facebook a centrului, iar protagoniștii vor avea loc asigurat la evenimentul pe care îl organizăm sâmbătă, chiar de Ziua Universală a Iei, în amfiteatrul din Parcul Central Municipal”, se arată într-un comunicat de presă al municipalităţii.
Evenimentul este prilejuit de sărbătorirea, în 24 iunie, a Zilei Universale a Iei, zi în care Zalăul va celebra ia/cămeşa/spăcelul tradiţional într-un mod inedit. Este vorba despre „Şezătoare cu Pădureanca – Ziua Universală a Iei la Zalău”, o acţiune organizată de CNIPT Zalău, în parteneriat cu Fundaţia Agapis.
„O șezătoare atipică, cu o expoziție de fotografie și cămăși, o pledoarie pentru ie, muzică și proiecția unuia dintre cele mai iubite filme românești -Pădureanca. Invitat special va fi chiar protagonista celebrei producții, cunoscuta actriță Manuela Hărăbor”, spun organizatorii.
Film, expoziţii, muzică şi prelegeri
În cadrul şezătoarei urbane vor avea loc expoziţia de fotografie, cămăşi şi poveşti „Poveștile Iei”, realizată în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, un moment muzical susținut de orchestra Ansamblului Artistic Profesionist Porolissum al Casei Municipale de Cultură Zalău şi o pledoarie pentru ie, a etnografului Corina Bejinariu, directorul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.
Intrarea se face pe bază de invitații care se găsesc la sediul Centrului din Clădirea Transilvania, Piața Iuliu Maniu nr. 4-6, începând cu data de 19 iunie, între orele 9 şi 17. Ținuta vestimentară obligatorie a invitaților: ie/chimeșă/spăcel de culoare albă.
„Pădureanca” este unul dintre cele mai iubite filme românești care a împlinit 30 de ani de la lansare. Filmul a fost realizat în anul 1986, poartă semnătura regizorului Nicolae Mărgineanu și este inspirat din nuvela omonimă a scriitorului Ioan Slavici. O poveste de dragoste neîmplinită care scoate în evidenţă mentalităţi şi atitudini specifice universului rural din Transilvania sfârşitului de secol XIX, care mai face parte încă din Imperiul Austro-Ungar. Din distribuție fac parte: Manuela Hărăbor, Victor Rebenciuc și Adrian Pintea.
Ziua Universală a Iei este un eveniment internațional de celebrare a iei tradiționale românești, oriunde s-ar afla pe planetă. Această zi este o inițiativă fără precedent care a luat naștere pe rețeaua de socializare Facebook, unind iubitorii României din toate colțurile lumii. Inițiată în ianuarie 2013 și coordonată de comunitatea online La Blouse Roumaine, Ziua Universală a Iei s-a sărbătorit pentru prima dată pe 24 iunie 2013, de Sânziene. În acești patru ani, Ziua Iei a devenit un adevărat eveniment global, fiind sărbătorită pe șase continente, în 55 de țări, 130 localități, peste 200 de evenimente și a contribuit decisiv la repoziționarea iei și culturii tradiționale românești după 27 de ani de la căderea comunismului.