Zilierii din anumite domenii de activitate pot lucra la același beneficiar până la 180 de zile într-un an calendaristic, potrivit Legii nr. 105/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri. „Niciun zilier nu poate presta activități pentru același beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu excepția zilierilor care prestează activități în domeniul creșterii animalelor în sistem extensiv prin pășunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, precum și activități sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităților acreditate; în cazul acestora, perioada nu poate depăși 180 de zile cumulate pe perioada unui an calendaristic”, potrivit noilor modificări anunțate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Sălaj.
Ceilalți zilieri trebuie, ca până în prezent, să respecte termenul maxim de 90 de zile stabilit în lege.
De asemenea, actul normativ mai aduce o schimbare și la modul în care sunt plățiti zilierii. Daca zilierul lucrează mai mult de 30 de zile pentru un beneficiar, atunci el poate să primească banii lunar, dacă există un acord exprimat în scris. Desigur, rămâne în continuare valabilă regula ca plata să se facă la finalul fiecărei zile, sau la sfârșitul fiecarei săptămâni, tot în baza acordului dintre zilier și cel pentru care lucrează. „(…) plata remunerației se poate realiza cel mai târziu la sfârșitul săptămănii sau al perioadei de desfășurare a activității, respectiv lunar, în situația în care perioada de desfășurare a activității depășește 30 de zile, numai cu acordul exprimat în scris de către zilier și beneficiar (…)”.
Pentru munca pe care o face, zilierul are dreptul la o remunerație al cărei cuantum nu poate fi mai mic decât valoarea pe oră a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plata. Astfel, zilierii vor fi plătiți cu cel putin de 8,735 lei/oră (pentru o medie de 166 de ore pe lună) având în vedere că de la 1 februarie 2017 salariul minim pe economie este 1.450 de lei .
O altă modificare se refera la ritmicitatea întocmirii registrului de zilieri. „Pentru zilierii care prestează activități în domeniul creșterii animalelor în sistem extensiv prin pășunatul sezonier al ovinelor, bovinelor și cabalinelor, Registrul de evidență a zilierilor se întocmește săptămânal”, se mai arată în informare.
Pentru zilierii care prestează activități din alte domenii rămâne valabilă, în continuare, obligația beneficiarului de a întocmi zilnic registrul.