Magistraţii Judecătoriei Zalău s-au pronunţat la finele săptămânii trecute în dosarul în care Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău a fost acuzat de vătămare corporală din culpă. În urma unui proces care s-a întins pe parcursul a aproape doi ani şi jumătate, instanţa decis să schimbe încadrarea juridică a faptelor reţinute în sarcina celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ din patru infracţiuni de vătămare corporală din culpă în concurs real, în infracţiunea complexă de vătămare corporală din culpă prevăzută de art. 196 alin. 4 Cod Penal, care prevede că „dacă urmările prevăzute s-au produs faţă de două sau mai multe persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”.
Ca urmare, SJU Zalău a fost condamnat la pedeapsa de 180 de zile de amendă penală, valoarea unei astfel de zile fiind stabilită la 400 de lei. Astfel, Spitalul va trebui să achite din bugetul propriu 72.000 de lei. Ca pedeapsă complementară, va trebui să afişeze hotărârea de condamnare, în extras, la afişierul situat la intrarea principală a unităţii, pe o perioadă de două luni.
Judecătorii au admis în parte acţiunea civilă formulată de părţile civile Sabadâş Mihaela-Aurica, Ciupe Ioana-Maria, Iuhas Mariana şi Peli Monica şi au obligat instituţia medicală să le ofere daune morale şi materiale în valoare totală de 210.000 de lei. De asemenea, va trebui să le achite câte 1.240 de lei drept onorariu avocaţional, iar statului, 2.000 de lei, cheltuieli judiciare. Decizia Judecătoriei Zalău poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Reamintim că şase paciente care au suferit intervenţii chirurgicale în intervalul 15-22 mai 2012 în Blocul Operator al Secţiei Obstetrică-Ginecologie din cadrul SJU Zalău s-au îmbolnăvit de meningită la scurt timp după operaţie. Patru dintre ele au făcut plângere penală, acţionând totodată în instaţă unitatea spitalicească.
Ancheta coordonată de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău a stabilit că în 18 mai 2012 şi 22 mai 2012, „Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău nu a luat măsurile ce se impuneau pentru a asigura condiţii de prevenire a infecţiilor nosocomiale, încălcând prevederile art. 4 alin.1 şi 2 din Legea nr. 270/2003, nu a respectat precauţiile universale şi protocoalele de lucru de către personalul medical, încălcând prevederile Ordinului M.S. nr.261/2007, cu privire la curăţenie şi dezinfecţie, precum şi nerespectarea procedurii de colectare, transport şi depozitare intermediară a deşeurilor medicale, fapt ce a dus la infectarea cu bacilul Pseudomonas aeruginosa a părţilor vătămate Sabadâş Mihaela-Aurica, Ciupe Ioana-Maria, Iuhas Mariana şi Peli Monica, prin inocularea iatrogenă în timpul actului parental al anesteziei cu ocazia operaţiei de cezariană la care au fost supuse, provocând astfel îmbolnăvirea acestora de meningită acută, complicaţiile infecţioase necesitând pentru vindecare 45-50; 50-55; 45-50, respectiv 40-45 zile de îngrijiri medicale, pentru fiecare, punându-le totodată în primejdie viaţa, între complicaţiile infecţioase şi infecţia cu Pseudomonas aeruginosa existând raport de cauzalitate”.
Dar de ce sa plateasca spitalul din banii necesari functionarii acestuia si sa nu plateasca cei vinovati in frunte cu directoarea de ingrijiri Marincas Ramona, cei din biroul de prevenirea infectiilor nosocomiale care toti se bucura de niste salarii chiar mari. Dar raspunderea mica.
Incredibil, daunele produse de nişte medici sunt plătite de spital, adică de stat, adică de noi toţi. Ascultă, managere, de urgenţă trebuie să recuperezi amenda de la vinovaţi. Cum adică, la medici merge numai salarii mărite, cică fug din ţară, ei nu au nicio răspundere ?
Mai este apelul si recursul…