Aproximativ 50 de elevi ai Şcolii Gimnaziale Meseşenii de Sus sunt implicaţi vineri, 19 mai, într-un proiect derulat de către echipa „Fabrica de experimente”, în cadrul căruia vor avea ocazia să realizeze diferite experimente ştiinţifice.
„Fabrica de experimente” este un grup de liceeni inventivi din toată ţara care susţin schimbarea curriculei şcolare, în sensul unei altfel de abordări a ştiinţelor exacte, pentru a le face mai accesibile şi mai uşor de înţeles de către elevi.
Evenimentul de la Meseşenii de Sus va fi coordonat de Andreea Chiş, elevă în clasa a XII-a a Colegiului Naţional „Silvania” din Zalău şi una dintre liceenele din echipa „Fabricii”. Ajutată de câţiva voluntari, ea le va arăta copiilor cât de distractivă şi de accesibilă poate fi ştiinţa. „Caravana noastră merge în sate şi comunităţi dezavantajate din România, acolo unde accesul la educaţia non-formală este şi mai limitat, pentru a-i învăţa pe copii să fie creativi când experimentează şi curioşi de tot ce îi înconjoară. Cunoscând din experienţa proprie cât de ambigue devin chimia şi fizica fără a le aplica practic, ne-am hotărât să creăm alternative de clarificare. Ne-am dorit să «colorăm ştiinţa», să o aducem mai aproape de copii; şi nu prin formule lungi scrise pe o tablă, ci prin experimente vizibile şi palpabile”, ne-a declarat Andreea.
Demersul face parte din proiectul „Ştiinţa pentru toţi”, pe care echipa „Fabrica de experimente” l-a câştigat în luna februarie a acestui an, în cadrul unei tabere de antreprenoriat social din Tbilisi, Georgia. Astfel de demonstraţii de experimente au loc şi în Bucureşti, Bacău şi Tulcea.