La Editura „Caiete Silvane” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în colecția Didactica, a apărut volumul „Manual de sterilizare: practici de decontaminare a dispozitivelor medicale”, autori: Ramona Marincaș, Alexandru Coman, George Tâmpu, Cosmin Ungurașu. Compania Tehnoplus Medical a oferit un grant educațional pentru publicarea acestei cărți.
Cartea va fi lansată joi, 18 mai, la Brilliant Parc, în cadrul ediţiei din acest an a Conferinței de sterilizare, cu titlul „Pacientul pe primul loc. Cele mai bune practici de prevenire a infecțiilor asociate activității medicale”.
„Lucrarea de faţă este dovada certă că prevenirea infecţiilor asociate asistenţei medicale este o preocupare constantă a întregului personal de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău. Noţiunile privind practicile de decontaminare a dispozitivelor medicale, dublate de Exemplele de bune practici utilizate în Staţia Centrală de Sterilizare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, constituie o contribuţie cu valoare teoretică şi practică în direcţia completării informaţiilor, atât de utile tuturor specialităţilor medicale”, scrie, în „Cuvânt înainte”, Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj.
Este completat de managerul Spitalului din Zalău, Laurenţiu Barna, care precizează că „manualul reprezintă o «recidivă» în prezentarea exemplelor de bune practici, în implementarea la standarde europene a unor pachete de îngrijiri acordate pacienţilor. (…) Cartea se adresează întregului personal implicat în acordarea îngrijirilor medicale, de la asistentul medical şi tehnicieni, până la personalul auxiliar. De asemenea, aceasta poate constitui o sursă de informaţii de specialitate pentru cei care doresc să îmbrăţişeze nobila meserie de asistent medical. Faptul că acest manual se lansează la un eveniment deja cu tradiţie, Conferinţa de Sterilizare, ajunsă la ediţia a VIII-a, dovedeşte o dată în plus că în Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, pe lângă activitatea curentă, există şi preocupări pentru instruirea şi perfecţionarea personalului medical, cerinţă impusă de noile tehnologii din medicină, pe de o parte, şi aşteptările multiple ale pacienţilor, pe de altă parte”.
Daca securistu scrie in introducere ii vai si amar de carte