Protest spontan la Finanțe: “Ne vor micșora salariile!”

Peste 20.000 de salariaţi din instituţiile din subordinea Ministerului Finanţelor au declanşat un protest spontan, luni  la orele prânzului, nemulţumiţi de proiectul Legii salarizării. Liderul Sed Lex, Vasile Marica, spune că protestul s-a extins rapid în toată ţara, în condiţiile în care noua lege  va duce la diminuarea salariilor angajaţilor, iar acest lucru, în accepțiunea acestora, nu poate fi tolerat. La acțiunea de protest au participat toate sindicatele din Finanțe.

 „Salariații Ministerului Finanțelor Publice și unităților subordonate nu beneficiază de sporuri, bonusuri sau alte venituri suplimentare, fiind incompatibili cu orice altă funcție care poate aduce venituri suplimentare. Decât să plătească 35.000 de consultanți fiscali nou angajați, cu salarii de 10.000 lei, dublu față de un salariat al sistemului Ministerului Finanțelor Publice, Guvernul ar face mai bine dacă ar plăti decent cei 25.000 de salariați responsabili cu colectarea veniturilor statului, fiind o investiție mai realistă, corectă și cu efecte în timp, care ar duce la atragerea și păstrarea personalului bine pregătit, care să poată face față noilor cerințe în implementarea politicii fiscale”, se arată într-un comunicat al sindicatului. La Zalău, angajații Finanțelor au început să iasă, luni în jurul orei 12, în fața clădirii din centrul municipiului, pentru a se alătura cu nemulțumirile lor, celorlalți protestatari de la filialele din țară.

Salariații cer Ministerului de Finanțe și Guvernului să revizuiască grilele de salarizare din proiectul de lege, astfel încât „să fie reflectată complexitatea și importanța activității Ministerului Finanțelor Publice și unităților subordonate (ANAF, direcții generale regionale ale finanțelor publice, etc)”, a transmis Alianța Sed Lex. Protestatarii avertizează că aceste proteste pot duce la blocarea activității de colectare și a activităților de relații cu publicul. Liderul de sindicat al Administrației Județene a Finanțelor Publice Sălaj, Ioan Souca, ne-a declarat că luni, la ora 12, mai mulți angajați au ieșit în fața sediului Finanțelor sălăjene pentru a protesta împotriva măsurilor pe care Executivul le va lua în viitorul apropiat, măsuri prin care angajații actuali ar putea fi discriminați din punct de vedere salarial, aceștia urmând să câștige, începând de anul viitor, cu 20 la sută mai puțin față de salariul pe care îl au în prezent. Protestul angajaţilor din Finanţele sălăjene, ca și acțiunile de protest din țară, s-a terminat luni, după ora 13, iar angajații au reluat lucrul. Liderii sindicali ameninţă cu un nou protest, planificat pentru miercuri, 17 mai, pentru că discuțiile nu au dus la nicio concluzie mulțumitoare.

Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan Nicolae Stan, susține că va face demersurile necesare, astfel încât nemulțumirile angajaților „să fie auzite” și să se găsească soluții ” în vederea bunei funcționări a activității instituției”.

 

7 Thoughts to “Protest spontan la Finanțe: “Ne vor micșora salariile!””

  1. Dar de ce nu dati publicitatii veniturile lunare ale acestor grevisti. O sa va cruciti cand o sa aflati ce salarii au, fara sa aiba mainile batatorite de lucru si fara sa stie ce-i arsita verii sau gerul bobotezii la locul de munca. De ce nu apar , pe internet, salariile acestor nemultumiti.

    1. Anonim

      Pai cam apar veniturile pe internet, doar trebuie accesata pagina cu declaratiile de avere. Pe de alta parte, fiecare e liber sa-si cuantifice valoarea baneasca a muncii prestate, fara a cere aprobarea cuiva., si implicit sa ceara ceea ce considera ca i se cuvine. Asa ar trebui sa fie normal.

      1. Anonim

        noi platim acele venituri. iar ubnii dintre cei care au iesit la greva nici macar nu isi merita denumirea de angajat al Ministerului de Finante, dapoi acele venituri !

    2. Solitaire

      Pai cam apar veniturile pe internet, doar trebuie accesata pagina cu declaratiile de avere. Pe de alta parte, fiecare e liber sa-si cuantifice valoarea baneasca a muncii prestate, fara a cere aprobarea cuiva., si implicit sa ceara ceea ce considera ca i se cuvine. Asa ar trebui sa fie normal.

    3. Anonim

      correct ! trebuiau sa-si puna pe piept venitul pe ultimele 3-4 luni !
      pacat ca Butirii are grija doar de oamenii si firmele lui, si nu isi apleaca atentia asupra activitatii tuturor angajatilor.
      sa ia cate unul dintre acei „reprezentanti” si sa verifice ce activitate au zi de zi.
      sa inceapa cu cei care stau OSTENTATIVI pe trepte si se cred cei mai meseriasi dintre meseriasi. buricul pamantului, oameni care fara ei finatele s-ar desfinta, cu ei sa inceapa Butiri si/sau Maghiar sa verifice rezultalele munci lor, atitudinea lor fata de contribuabili, interesele lor, etc

  2. Anonim

    La acțiunea de protest au participat toate sindicatele din Finanțe.???
    la Salaj, chiar liderul lor, nu a iesit din birou de frica lui Butirii !! nu-I asa nenea Ionica V.?
    si daca te uiti mai bine in poza, pe cine vezi?
    PLEAVA din finante !! sunt frecatorii de menta ! cei care se tem ca pierd din „beneficii” !
    daca stai si discuti cu ei, iti dai seama ca acei indivizi/individe nu au ce cauta in ANAF !
    ei sunt la fel de rai ca si evazionisti !

Leave a Comment