Veniturile obţinute acum de proprietari prin închirierea bunurilor imobile sunt taxate în prezent cu un procent de 16 la sută. Codul Fiscal actual stabileşte şi o deducere, astfel încât, la articolul 84, alineatul 3 se arată că „venitul net din cedarea folosinței bunurilor se stabilește prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40 la sută asupra venitului brut”. Astfel, impozitul de 16 la sută se aplică acum pe doar 60 la sută din valoarea chiriei pe care proprietarul o primeşte de la chiriaș.
Odată cu intrarea în vigoare a noului impozit pe venitul global al gospodăriilor, se schimbă inclusiv modalitatea de calcul a impozitului aferent chiriilor. Cota generală de impozit va fi de 10 la sută nu 16 la sută, aplicată tuturor veniturilor, implicit celor provenite din chirii. A fost redusă și deducerea, de la 40 la sută la 20 la sută, pentru ca statul să nu iasă în pierdere.
„Venitul net anual din cedarea folosinţei bunurilor se stabileşte prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20 la sută asupra venitului brut. Determinarea venitului anual se efectuează prin însumarea veniturilor pe baza cursului de schimb al pieţei valutare comunicat de Banca Naţională a României, valabil pentru ultima zi a fiecărei luni, corespunzător lunilor însumate din perioada de derulare a contractului de închiriere”, se arată în textul de lege. Aşadar, noul impozit de 10 la sută nu se va mai aplica pe 60 la sută din valoarea chiriei încasate, ci pe 80 la sută, situaţie în care valoarea impozitului plătit nu scade substanțial. În prezent, la o chirie încasată de 1.000 de lei pe lună, impozitul plătit este de 96 de lei. După introducerea impozitului pe venitul global al gospodăriei, impozitul plătit va fi de 80 de lei.