Cele mai sumbre previziuni meteorologice s-au adeverit și în cazul județului nostru, după ce miercuri, 18 aprilie, când am simțit că frigul și ploaia se întețesc, am sperat totuși că zăpada ne va ocoli. Nu a fost așa; sălăjenii s-au trezit joi dimineață, în plină primăvară calendaristică, cu zăpadă ca în toiul iernii.
Pe tot parcursul nopții de miercuri spre joi a nins și la Zalău, zăpada amestecată cu lapovița aducându-i pe zălăuani în pragul disperării. Joi a continuat să ningă iar după orele amiezii, ninsoarea s-a transformat în ploaie. Traficul s-a desfășurat cu greutate în municipiu la primele ore ale dimineții, fără a crea probleme majore în restul zilei, după ce zăpada depusă pe carosabil s-a topit. Din Brădet, înspre Meseș, iarna părea că fi pus stăpânire peste tot.
1.600 de abonaţi din Buciumi, lăsaţi fără curent
A nins și în celelalte localități ale județului, spre disperarea oamenilor care prevăd deja consecințele acestei situații pe care nu au mai vazut-o de foarte mulți ani, unii spunând chiar că nu au văzut atâta zăpadă la sfârșit de aprilie de când se știu. Gospodarii sunt îngrijoraţi că vremea capricioasă le va pune în pericol culturile și la recolta de fructe din acest an.
Ninsorile cu zăpadă grea şi umedă au dus la defectarea unei linii de medie tensiune în zona Buciumi, situaţia în care aproximativ 1.600 de abonaţi din localităţile Buciumi, Bogdana, Huta, Sîngiorgiu de Meseş şi Răstolţ au rămas fără energie electrică. Până la închiderea ediţiei, echipele Electrica nu reuşiseră să remedieze avaria.
Meteorologii spun că vremea se va îmbunătăți treptat, chiar dacă precipitațiile au mai căzut în cursul nopții de joi și vor continua să se manifeste și pe parcursul zilei de vineri. Temperaturile vor continua să rămână scăzute până la începutul săptămânii viitoare, când vremea își va mai reveni, iar temperaturile se vor încadra treptat în graficul termic normal al acestei perioade.
Drumul spre Treznea, blocat pentru câteva ore
În municipiul Zalău, echipele Citadin SRL au fost nevoite să intervină încă din timpul nopţii, prin răspândirea de material antiderapant pe carosabil şi acţionând cu trei lame de zăpadă pe drumurile din oraş, ne-au transmis reprezentanţii Primăriei, potrivit cărora în timpul nopţii s-a acţionat inclusiv pe Meseş şi în localitatea Stâna. „S-a intervenit cu prioritate pentru degajarea zăpezii din staţiile de autobuz, trecerile de pietoni şi în zona spitalelor. Pe trotuare, angajaţii Citadin au măturat zăpada depusă, în aceste zone nefiind nevoie de răspândirea de material antiderapant. Echipele responsabile de întreţinerea spaţiilor verzi au acţionat prin tăierea copacilor şi a crengilor care s-au rupt din cauza greutăţii zăpezii”, a mai precizat sursa citată.
Cele mai mari probleme s-au înregistrat în zona Meseş, unde mai mulţi copaci s-au prăbuşit pe carosabil, iar alţii erau în pericol să cadă sub greutatea zăpezii. Din această cauză, traficul rutier a fost închis timp de mai multe ore pe DJ 108R, din vârful Meseşului spre Treznea. La faţa locului au intervenit echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” Sălaj, care au ridicat arborii căzuţi pe drum. Astfel de incidente s-au înregistrat şi pe DJ 108D, în apropierea localităţii Cristur.
Pe acest tronson de drum, aflat în administrarea Consiliului Judeţean Sălaj, a intervenit în cursul dimineţii un utilaj al Drumurilor Naţionale Sălaj, pentru a degaja carosabilul de stratul de zăpadă depus peste noapte. „Deşi nu intră în aria noastră de acoperire, am trimis la primele ore un utilaj care să cureţe drumul, pentru a permite oamenilor să meargă la serviciu”, ne-a declarat Mircea Crișan, șeful Secției județene a Drumurilor Naționale.
Întrucât contractele încheiate de către Consiliul Județean Sălaj cu unitățile administrativ teritoriale pentru deszăpezirea drumurilor județene au expirat în 15 martie, în zonele cu probleme a acţionat punctual societatea Pază Obiective și Intervenție.
efctul încălzirii globale , deci va fi tot mai bine,,,,,,