Simina Mureşan
TenarisUniversity a găzduit joi seara Serile JCI by TenarisSilcotub, eveniment care a avut ca invitaţi speciali două mari nume sălăjene: Mircea Groza şi Simona Măricean. Pe lângă cei doi antreprenori sălăjeni, la eveniment au participat aproximativ 50 de tineri dornici să asculte şi să înveţe despre domeniul afacerilor. Această primă întâlnire a reprezentat episodul pilot al programului “Start în afaceri” dezvoltat de JCI Cluj la inițiativa TenarisSilcotub.
Cei doi speakeri au povestit tinerilor prezenţi care a fost drumul de la pasiune la succes pentru ei şi care au fost lecţiile pe care le-au învăţat de la viaţă.
Simona Măricean, după 15 ani de muncă în Franţa, a decis că locul ei este acasă, în România. Deşi a terminat Facultatea de Drept, în Franţa a lucrat în domeniul hotelier, ajungând într-o poziţie de conducere. Pasiunea ei pentru lavandă a venit o dată cu vizita la Muzeul Lavandei din Coustellet, Provence. De aici a început povestea pasiunii ei, lavanda. În ziua de azi o găsim pe Simona la Brebi, un sătuc din comuna Creaca, unde cultivă şi prelucrează lavanda. Visul ei este ca “Cerdacul cu lavandă” să ajungă o atracţie turistică, să atragă străinii pe meleagurile sălăjene. Cea mai importantă lecţie de viaţă a Simonei este dată chiar de fiica ei de 5 anişori. “Cerdacul cu lavanda” nu a fost dintotdeauna atât de albastru şi primitor, totul a început de la o casă bătrânească veche de 100 de ani, la care au urmat câteva săptămâni de muncă asiduă pentru a ajunge de la dărâmături şi ruine, la imaginea de azi. Simona a trecut prin aceste greutăţi singură, neavând angajaţi care să îi uşureze munca. Când a văzut rezultatul final, fetiţa ei a fost cea mai surprinsă, iar mândria nu a întârziat să apară: “Mămica mea este cea mai curajoasă, a câştigat lupta cu bolovanii”. Încrederea şi puterea de a merge mai departe au transformat-o pe Simona într-o femeie independentă şi stăpână pe sine, motto-ul ei fiind “pasiunea e motorul de bază”.
Mircea Groza, cercetător şi promotor al culturii transilvane, este un om ataşat de tradiţii, în special de cele culinare. Umblat în foarte multe ţări, el a povestit celor prezenţi despre bucatele cu care a ajuns să impresioneze străinii. De la salata de vinete cu ardei copţi, la mâncarea lui preferată, ratuta, Groza a împărtăşit publicului momentele fericite, dar şi cele mai puţin fericite, prin care a trecut. Pentru Mircea Groza cea mai importantă lecţie de viaţă a primit-o de la ţăranul român, bunica lui fiindu-i un exemplu de comunicare şi toleranţă. Motto-ul lui este simplu, dar plin de înţeles: “Dăruieşte!”. El a dăruit pe parcursul serii de joi multe vorbe înţelepte, pline de adevăr. Nu a vrut niciodată să renunţe la pasiunea lui, familia fiind cea care l-a susţinut pe parcursul acestor ani. Moşternirea pe care acesta doreşte să o lase în lume sunt albumele, cărţile, reţetele culese pe parcursul anilor şi mai ales locurile minunate pline de tradiţie. A încurajat tinerii prezenţi să îşi urmeze visul, să studieze şi să acumuleze cât mai multă informaţie. Mircea Groza consideră că cea mai mare problemă a României este plecarea tinerilor în străinătate.
După poveştile celor doi invitaţi a urmat ca publicul să ia cuvântul, urmând o sesiune de întrebări şi răspunsuri. Evenimentul s-a încheiat cu premierea celor mai interesante întrebări şi vizitarea TenarisUniversity. Toate sălile TenarisUniversity au echipamente de ultimă generație, care permit desfășurarea facilă a procesului de predare și învățare. O iniţiativă inedită a angajaţilor TenarisSilcotub a fost aceea ca fiecare sală din clădire să primească denumirea unei planete din Sistemul Solar.