Municipalitatea întinde o mână de ajutor zălăuanilor şi firmelor care au neglijat să îşi plătească dările către bugetul local, prin aprobarea unei hotărâri de Consiliu Local privind eşalonarea la plată.
Demersul are ca scop şi recuperea a peste 24 de milioane de lei reprezentând creanţe bugetare şi vine în contextul „dificultăţilor economice şi sociale specifice societăţii actuale”.
De facilitatea eşalonării vor beneficia persoanele fizice care datorează bugetului local minim 2.000 de lei şi persoanele juridice cu restanţe de cel puţin 5.000 de lei, perioada de eşalonare urmând să varieze în funcţie de valoarea sumei, de la un an (în cazul restanţelor de 2.000-5.000 de lei, la cetăţeni, respectiv 5.000 şi 25.000 de lei, la agenţi economici) şi cinci ani (peste 40.001 lei, la cetăţeni şi peste 100.000 de lei, la firme). Mai exact, spun reprezentanţii Primăriei Zalău, 1.148 de persoane fizice, cu datorii totale de aproape 7 milioane de lei, şi 76 de agenţi economici, cu o restanţă către bugetul local de circa 5 milioane de lei.
„Prin eşalonarea la plată a acestor restanţe, se obţin o serie de avantaje, atât de către Serviciul Taxe şi Impozite Locale, cât şi de către contribuabilii aflaţi în această situaţie, cum ar fi constituirea de garanţii financiare pe durata eşalonării, îmbunătăţirea indicatorilor de lichiditate şi solvabilitate ai contribuabililor persoane juridice, prin transformarea unor datorii restante pe termen lung în datorii pe termen mediu sau mic, întreruperea sau amânarea procesului de executare silită asupra contribuabililor cu restanţe, dar şi obţinerea de informaţii actualizate cu privire la materia impozabilă aparţinând contribuabililor şi eliminarea posibilităţilor de eludare a impunerilor fiscale”, se arată în hotărârea aprobată joi, 30 martie.
La finele anului trecut, 12.058 de zălăuani figurau cu taxe şi impozite neachitate în valoare de 10,1 milioane de lei. Lor li se adaugă 1.088 de agenţi economici (116 dintre ei, cu o datorie de 8,3 milioane de lei, se află în procedura insolvenţei), cu creanţe de aproape 14 milioane de lei.
.Andreea exista situatii cand din cauza neachitarii unei amenzi de parcare (controversata) nu pot plati impozitul pana nu achit intai amenda, primaria invoca codul fiscal si nu am achitat impozitul, desi eu doresc sa achit obligatiile nu stiu cum sa procedez eu nu sunt un rau platnic,dar nu accept o nedreptate.Te rog sa-mi raspunzi ce pot face in acest caz, multumesc.