În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale, când în mod tradițional, consumul de alimente de origine animală crește semnificativ, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sălaj a dispus o serie de măsuri specifice în aceasta perioadă, precum și o intensificare a controalelor sanitar veterinare asupra modului în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de miel, ouăle precum și alte alimente de origine animala destinate consumului uman. Astfel, în perioada 27 martie – 15 aprilie, medicii veterinari din cadrul DSVSA vor efectua controale și verificări ale modului în care sunt respectate condițiile sanitar veterinare în târgurile de animale, piețele agro-alimentare, abatoare și centre de sacrificare temporare, unități de tranșare, unități de depozitare, unități de alimentație publică, precum și în toate unitățile unde se comercializează alimente de origine animală.
Totodată, la sediul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sălaj și la Laboratorul sanitar veterinar, se va asigura permanenta, inclusiv sâmbătă și duminică, precum și în cadrul circumscripțiilor sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor și circumscripțiile sanitar veterinare zonale , unde va fi afişat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare. În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care vor fi valorificate carnea şi celelalte produse de origine animală, se va asigura personal de specialitate.
De asemenea, pentru asigurarea protecţiei consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari vor colabora cu reprezentanţii altor instituţii competente de la nivel judeţean și local (primării, ANAF, ANPC, IPJ, etc.) organizând acţiuni comune de control în unităţile care produc, procesează, depozitează, şi comercializează produse de origine animală, în limita competenţelor stabilite de legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate de ANSVSA cu alte autorităţi abilitate.
Sacrificarea mieilor, în Sălaj, se va realiza în două unităţi specializate, autorizate sanitar veterinar, mai precis în abatoarele de la Șimleul Silvaniei și Hereclean.
Spaţiile avizate pentru sacrificarea mieilor trebuie să dispună de următoarele facilităţi: separare fizică, astfel încât sacrificarea mieilor să nu producă disconfort cumpărătorilor; asigurarea condițiilor de bunăstare în timpul sacrificării mieilor (asomator electric); spaţii special amenajate pentru cazarea animalelor şi cu posibilităţi, după caz, de adăpare; sistem de alimentare cu apă potabilă, atunci când se impune; facilităţi de colectare şi stocare în vederea dirijării la unităţi de neutralizare a subproduselor necomestibile rezultate din sacrificarea animalelor; dirijarea subproduselor la unităţile de ecarisare şi a MRS-urilor la incineratoare intră în responsabilitatea primăriei sau administratorului locului de sacrificare.
Aplicarea mărcii de sănătate pe carcasele de miel se va face numai după efectuarea examinării ante şi post-mortem de către medicul veterinar care asigură supravegherea sanitară-veterinară a locului amenajat pentru sacrificarea mieilor.
În cazul mieilor destinați sacrificării se vor avea în vedere următoarele aspecte: controlul stării de sănătate și admiterea pentru sacrificare în vederea consumului public, numai a animalelor identificate conform legislației, care sunt sănătoase și care sunt crescute în gospodării sau fereme indemne de boli transmisibile; verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului și în timpul tăierii; transportul mieilor pentru tăierea în abatoare se va efectua numai cu mijloace auto autorizate şi însoţite de certificate veterinare care să ateste starea de sănătate precum şi documente privind informaţiile lanţului alimentar.
Se vând doar ouă „autorizate”
Producătorii şi comercianţi care valorifică ouă pentru consum uman trebuie să fie înregistrați și autorizați sanitar, conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare: transportul ouălor trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi care îndeplinesc condiţiile sanitare veterinare; ouăle trebuie să fie marcate cu codul producătorului și trebuie să provină din centre de ambalare ouă autorizate în conformitate cu prevederile; regulamentului (CE) nr. 589/2008 cu privire la standardele de comercializare aplicabile ouălor, cu excepția ouălor comercializate prin vînzare directă; este interzisă comercializarea ouălor cu coaja crapată sau murdară.
Cum vindem laptele şi produse din lapte
Comercializarea laptelui şi a brânzeturilor în pieţele agroalimentare şi târguri, de către producătorii agricoli, se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către DSVSA Sălaj, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008. Astfel, laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul produsului. Producătorii care vând direct lapte crud către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sanătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, completate de către medicii veterinari din localităţile de origine.
Brânzeturile destinate comercializării directe către consumatorul final de către producătorii agricoli, pot fi expuse la vânzare, în spaţiile special amenajate din halele de desfacere a produselor alimentare, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confectionate din materiale necorodabil, uşor de curăţat şi igienizat.
Brânzeturile trebuie protejate corespunzător împotriva contaminării pe durata transportului şi a expunerii la vânzare către consumatorul final (de exemplu: în recipiente din material plastic, pungi din plastic incolore etc).
Comercializarea directă către consumatorul final în hale de desfacere a produselor alimentare şi târguri de produse tradiționale, a brânzeturilor obţinute de producătorii agricoli, se va face numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă (pungi de plastic alimentare, hârtie cerată alimentară etc.), sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător.
În cazul în care, în urma controalelor sanitar veterinare, efectuate de inspectorii de specialitate din cadrul DSVSA, se constată ca în târgurile de animale, în piețele agroalimentare unitățile de depozitare, unitățile de alimentație publică, precum și în toate unitatile unde se comercializează alimente de origine animală, nu sunt respectate condițiile sanitar veterinare de funcționare, vor fi aplicate sancțiuni în conformitate cu legislația sanitar veterinară în vigoare, suspendarea activității până la remedierea deficiențelor, respectiv confiscarea produselor de origine animală.
De CE numai in aceasta perioada ? In rest odihna ????