Elevi din 11 judeţe s-au întâlnit la Zalău, în 23 şi 24 martie, în cadrul celei de-a cincea ediţii a Târgului Regional al Firmelor de Exerciţiu, găzduit către Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău.
Manifestarea ce face parte din proiectul educativ „Firma de exerciţiu, o rampă de lansare în carieră” a fost concepută sub forma unui concurs, în care 49 de firme de exerciţiu cu participare directă din judeţele Alba, Arad, Bihor, Bistriţa Năsăud, Cluj, Maramureş, Mureş, Sălaj, Satu Mare, Suceava şi Olt şi 21 de firme de exerciţiu cu participare indirectă din Alba, Bihor, Bucureşti, Galaţi, Giurgiu, Timiş, Mureş şi Vâlcea s-au luptat pentru titlurile puse la bătaie.
Tinerii şi-au testat abilităţile de antreprenori
Potrivit organizatorilor, târgul s-a dorit asigura cadrul necesar derulării de tranzacţii virtuale între firmele de exerciţiu şi între firme şi elevii vizitatori, exersării uzanţelor comerciale, a tehnicilor de negociere şi limbajului de afaceri. Deşi în firmele virtuale nu există bani, nu se produc bunuri şi nu se asuma riscuri, elevii învaţă multe despre funcţionarea unei firme reale: contractare, negociere, livrare, întocmire de documente (facturi, avize de livrare, chitanţe, ordine de plată), decontare, relaţia cu banca, comunicare cu clienţii, plăţi, încasări, prezentarea firmei la evenimentele expoziţionale, amenajarea standului, marketing, crearea unei reclame creare catalog produse.
„Elevii pot conduce în mod real negocieri, învaţă să facă afaceri şi îşi dezvoltă încrederea în forţele proprii. Experienţa de a conduce direct negocierile şi de a dezvolta spiritul de echipă se pot exersa cu succes numai în cadrul unui târg al firmelor de exerciţiu. Elevii învaţă că simţul responsabilităţii, rigoarea şi calitatea comunicării între membrii echipei sunt factori-cheie ai succesului în firmă”, a precizat prof. Lucia Costea, coordonatorul proiectului.
Printre firmelor virtuale care au avut standuri la ediţia din acest an a târgului regional s-au numărat agenţii de turism, studiouri de fotografie, producători de produse tradiţionale, firme de transport ori saloane de înfrumuseţare.
Marele premiu a ajuns în Bistriţa
Concursul s-a desfăşurat pe mai multe secţiuni, la fiecare dintre ele fiind desemnaţi doi ocupanţi ai locului I. Astfel, titlul de „Cel mai bun stand expoziţional” a ajuns la firmele de exerciţiu „Vin la tine” SRL, de la Colegiul Economic „Gheorghe Dragoş” Satu Mare şi la „Zestrea Bistriţeană” SRL, de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” Bistriţa. „Cel mai bun catalog” a fost desemnat atât cel al FE Klas Med SRL, de la Liceul Tehnologic „Marmaţia” Sighetul Marmaţiei, cât şi al „La poalele Gutâiului” SRL, de la Colegiul Economic „Pintea Viteazul” Cavnic.
Cele mai bune materiale promoţionale le-au avut echipele din spatele FE „Coroana Carpaţilor” SRL, de la Colegiul Economic „Gheorghe Dragoş” Satu Mare şi de la FE „Vin la Tine” SRL, de la Colegiul Economic „Gheorghe Dragoş” Satu Mare, în timp ce diplome de „Cea mai bună prezentare a firmei” au ajuns la FE Ecogen SRL, de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” Bistriţa, şi la FE Ecomat SA, de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău.
Ocupanţii primei poziţii la secţiunea „Cel mai bun spot publicitar” au fost FE Arrow Tour SRL, de la Liceul Tehnologic „Lucian Blaga” Reghin şi FE All-In Service SA, de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău.
S-au mândrit cu „Cel mai bun manager”, FE Master Event Cluj SRL, de la Colegiul Economic „Iulian Pop” Cluj-Napoca, şi FE Ecogen SRL, de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” Bistriţa.
Premiul special al juriului „Excelenţa în afaceri” ajuns la bistriţenii de la FE Ecogen SRL.
Premiu în bani de la Consiliul Judeţean, pentru cea mai bună firmă sălăjeană
De asemenea, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din Cluj-Napoca a acordat elevilor de la FE Dream Art and Speed SRL a Colegiului Silvic „Bucovina” Câmpulung-Moldovenesc, profesor coordonator Ciulei Despina, şi celor de la FE Zestrea Bistriţeană SRL, de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, Bistriţa, profesor coordonator Mureşan Maria, un bonus de 0,25 puncte la intrarea în învăţământul superior în cadrul facultăţii lor.
Premiul „Cea mai bună firmă sălăjeană din competiţie”, în valoare de 400 de lei, a fost acordat de către Consiliul Judeţean Sălaj, prin preşedintele Tiberiu Marc, echipajului FE All-In Service SA, de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, profesor coordonator Teglaş Savina Dana.
„Un târg regional al firmelor de exerciţiu îşi propune să te înveţe ce se întâmplă în jurul tău şi să-ţi descopere aptitudinile pe care le ai. Pentru cineva care vrea să facă afaceri, e foarte bine ca o privire corectă şi o evaluare corectă a ceea ce se întâmplă în jurul tău, să fie însoţită de aptitudini în afaceri. Nu oricine reuşeşte. Sunt convins că voi, cei care sunteţi astăzi aici, veţi deveni prosperi oameni de afaceri şi, peste câţiva ani, când o să deveniţi foarte bogaţi, o să vă amintiţi şi de şcolile care v-au făcut oameni de afaceri şi v-au dat posibilitatea să vă exersaţi aceste aptitudini”, a precizat, la festivitatea de premiere, Tiberiu Marc.