S-au încins spiritele vineri, 17 martie, în Consiliul Judeţean, când a fost supus la vot bugetul pentru anul în curs. Nemulţumiţi că în proiect au fost cuprinşi doar bani pentru realizarea unui studiu de oportunitate privind amenajarea unui parc industrial în judeţ, aleşii liberali au venit cu propunerea de alocare de fonduri pentru achiziţia terenului. În acest fel, peneliştii sperau să mai reducă din diferenţa considerabilă dintre secţiunea de dezvoltare şi cea de funcţionare a bugetului pe 2017.
„Insistăm pentru majorarea sumei direcţionate din excedentul bugetar de 18 milioane de lei pe anul precedent şi transpunerea ei în obiective de investiţii pentru dezvoltarea judeţului, lucru pe care l-am susţinut, de altfel, toţi în campania electorală. Alocarea a doar 14 la sută din buget pentru secţiunea de dezvoltare mi se pare foarte puţin. Trebuie să ne şi ţinem de cuvânt, pentru că nu ne place să scadă forţa de muncă din Sălaj”, a precizat consilierul liberal Adrian Margin.
PNL: Alocare de minim 1 milion de lei în 2017
Acesta a dat ca exemplu paşii făcuţi de administraţia clujeană pentru unul dintre parcurile industriale Tetarom şi a sugerat ca viitorul incubator de afaceri să fie rodul unei asocieri cu municipalitatea şi să fie vizat de un buget multianual, cu o alocare de minim un milion de lei în 2017.
În replică, social-democratul Alin Demle, care administrează o societate ce furnizează formare profesională, a replicat că Sălajul se confruntă cu o lipsă acută de personal calificat, motiv pentru care o astfel de investiţiei nu s-ar justifica. „Cât timp nu există personal calificat, investitorii nu vor fi interesaţi să vină aici. Ar trebui făcut acest studiu de oportunitate, pentru a vedea dacă ar exista companii interesate să îşi deschidă puncte de lucru în judeţul nostru”, a punctat Demle, făcând referire la Parcul Industrial de la Jibou, care nu a trezit interesul investitorilor.
A fost contrazis, însă, de fostul primar al Zalăului, liberalul Radu Căpîlnaşiu, care a subliniat că în oraşele din Vest toate parcurile industriale sunt pline, deşi criza de lucrători calificaţi este mult mai mare decât la noi. Mai mult decât atât, a spus fostul edil, au existat firme interesate să îşi deschidă afaceri pe meleaguri sălăjene însă s-au împiedicat de lipsa unui spaţiu.
„A aloca acum bani nu este legal”
La rândul său, liderul grupului UDMR din CJ Sălaj, Csoka Tiberiu, a explicat că înainte de a demara o astfel de investiţie trebuie parcurşi anumiţi paşi, unul dintre ei fiind tocmai acest studiu de oportunitate: „Legea spune că alocările de bani se fac după ce investiţia este aprobată pe baza unui studiu de oportunitate. Nimeni din CJ nu a fost împotriva uei astfel de investiţii, dar trebuie să înţelegem că sunt etape care trebuie parcurse, aşa că în acest moment nu putem aloca niciun ban în direcţia pe care o propuneţi”.
Necesitatea unui studiu de oportunitate a fost subliniată şi de către şeful administraţiei judeţene, Tiberiu Marc, care a precizat că, potrivit legislaţiei, parcul industrial are ca obiectiv valorificarea potenţialului uman şi material al zonei.
Preşedintele CJ Sălaj a ţinut să menţioneze că instituţia pe care o conduce nu a primit niciodată solicitări din partea vreunui operator economic care să invoce nevoia unui spaţiu în care să îşi desfăşoare activitatea. „Asta nu înseamnă că nu putem dezvolta un asemenea studiu. Abia apoi cred că e normal să analizăm oportunitatea de a înfiinţa un parc industrial, ţinând cont de următoarele realităţi: în Jibou există unul, înfiinţat în urmă cu zece ani, care nu este ocupat complet. Mai mult decât atât, există posibilităţi de extindere a parcului de acolo cu cel puţin 20 de hectare. Există în intenţia Primăriei Zalău, înfiinţarea unui astfel de parc. Nu putem face un concurs de parcuri industriale. Cred că ar fi oportun să analizăm problemele de aşa manieră încât asigurăm o dezvoltare echilibrată în judeţ, iar studiul de oportunitate ar trebui să ne spună dacă e nevoie de aşa ceva şi dacă da, unde ar fi cel mai potrivit să fie amplasată investiţia şi ce tipuri de activităţi ar trebui să se desfăşoare acolo. A aloca bani unui proiect care nu are decât un titlu – şi acela nu foarte clar – nu este nici legal, nici oportun în acest moment”, a punctat Marc.
marc=securist
Pe vremea comuniştilor nu erau parcuri industriale. În schimb, Zalăul avea o Platformă Industrială mai mare decât a Oradei. N-a fost bine, acum, ăştia vorbesc vorbe !
Nu sînt sălăjean, doar locuiesc în Sălaj, dar trag concluzia că cu asemenea „conducători” înguști la minte, care se eschivează că nu sînt „oportunități”, refuzînd să înțeleagă că tocmai ei sînt cei chemați să creeze oportunități, Sălajul nici nu se va dezvolta vreodată!
Tarziu s-a aprobat bugetul pt anul acesta (suntem aproape in aprilie), trecand peste asta: consilierul vorbeste despre obligativitatea studiului de oportunitate inainte de investitie, confor legii, iar presedintele vorbeste despre necesitatea studiului, deduc ca presedintele nu intelege semantica cuvintelor, trecand si peste asta: zalaul nu e jibou, comparatia invocata este gresita, conditiile geografice-economice-demografice sunt diferite. Consilierul nu este constiinet de aceste aspecte si nu are o gandire progresista, din punctul meu de vedere ar trebui demis. Din cate vad, anul acesta abia se va realiza studiul de oportunitate, 2018 poate achizitionarea terenului si apoi asteptarea investitorilor, perspective sumbre si pe termene lungi. Greu prieteni, greu de tot, aici…Solutia – individuala, pe cont propriu, pt ca un efort colectiv la nivel de societate este exclus.
asta ne mananca si putinii bani pe car eii avem, studii de oportunitte, fezabilitate etc. Intre timp, ramanem cel mai slab si sarac judet din TOT Ardealul si printre ultimele pe tara! Multumim conducerii de partid.