„Tunarul” Mircea Tutovan, la borna 65

Mircea Tutovan, omul care a revoluţionat voleiul românesc prin serviciile sale puternice din săritură şi care are o carieră impresionantă în „sportul la fileu”, împlineşte luni, 13 martie, vârsta de 65 de ani.
Sibian de origine, Tutovan a evoluat cea mai mare perioadă a carierei la Dinamo Bucureşti, cu care a obţinut zece titluri de campion al României, a câştigat Cupa Cupelor şi Cupa Campionilor Europeni. Are peste 300 de meciuri jucate pentru naţionala de seniori a României, cu care a obţinut şi două medalii de bronz la Campionatul European. Prima a cucerit-o în 1971, iar a doua, şase ani mai târziu.
În ’81, Tutovan a ajuns la Şimleu Silvaniei, cu ajutorul regretatului doctor Ioan Puşcaş.
„Era foarte greu să pleci de la Dinamo în acea perioadă. Era o vorbă: de la Dinamo pleci doar cu picioarele înainte”, povesteşte Tutuovan într-un intterviu acordat presei centrale, în urmă cu câţiva ani.
La Şimleu Silvaniei, Tutovan a pus umărul la formarea unei echipe competitive, ajunsă locul trei în România, după Dinamo şi Steaua. Cu formaţia de la poalele Măgurii, Tutovan a câştigat Cupa Balcanică, fiind, de altfel, cea mai mare realizare din istoria voleiului şimleuan.
A ajuns apoi la Zalău, unde avea să trăiască o „a doua tinereţe”, evoluând la Elcond Dinamo.
Lupta la titlu se dădea între Dinamo Bucureşti şi Steaua, iar echipa din Zalăul, sora mai mică a formaţiei Dinamo din Capitală, trebuia să cedeze meciurile de pe teren propriu.
Însă, într-un an, Tutovan le-a dat peste cap planurile dinamoviştilor, Zalăul câştigând cu 3 – 1 meciul de pe teren propriu.
„Ţin minte că mi-am chemat colegii la vestiare şi le-am promis primă dublă, deşi nu aveam voie să iau o astfel de decizie de unul singur, fiind militar la acea vreme”, rememorează Tutovan.
Stabilit în Zalău, Tutovan, mai are o singură legătură cu sportul care l-a consacrat, fiind spectator de lux la partidele de pe teren propriu ale echipei Volei Municipal.
sursa foto: agerpres.ro

One Thought to “„Tunarul” Mircea Tutovan, la borna 65”

  1. Prof. Marin STEFAN

    Da, Mircea TUTOVAN, un sportiv de excepție al voleiului românesc. S-a născut în localitatea Nemşa, judeţul Sibiu. Îl cunosc bine (suntem buni prieteni), mai ales din perioada în care a jucat la echipa Silvania, precum și datorită funcţiilor mele de președinte al Consiliului Orășenesc pentru Educație Fizică si Sport Șimleu Silvaniei și corespondent al ziarului naţional „Sportul” şi al celui sălăjean „Năzuinţa”, în care l-am evidenţiat de multe ori. Era cel mai eficient dintre voleibaliştii României, remarcat prin forţa loviturilor sale de atac, fiind declarat, în anul 1977, TUNARUL EUROPEI !! În plus, Tutu (cum îi spun prietenii), cu echipa de volei a României, a ocupat locul VI la Campionatul Mondial din Mexic (1974) şi locul V la Jocurile Olimpice din Germania (München – 1972). De asemenea, lui Mircea Tutovan i s-a conferit Medalia naţională „SERVICIUL CREDINCIOS” clasa a III-a, în anul 2000. Bravo, Mircea Tutovan! LA MULŢI ANI CU SĂNĂTATE! Cu drag şi prietenie, Marin ŞTEFAN

Leave a Comment