Trei tineri din Zalău – Câmpean Bogdan Ciprian, Cuibuș Mihai Andrei și Suciu Pavel Cornel – au fost arestaţi preventiv, marţi, 1 martie, pentru 30 de zile, fiind acuzaţi de trafic de substanţe psihoactive. Pentru un altul, procurorii vor face propunere de arestare în lipsă.
Potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii DIICOT Sălaj, cei patru fac parte dintr-o grupare infracţională înfiinţată în vara anului trecut, ce se ocupa cu comerţul de etnobotanice. În urma unui flagrant organizat luni, 28 februarie, în cartierul Dumbrava Nord din municipiu, oamenii legii i-au surprins, miezul zilei, trei bărbaţi cu vârste cuprinse între 20 şi 27 de ani, din Şimleu Silvaniei și Zalău, în timp ce comercializau etnobotanice.
Liderul, un fost puşcăriaş
„Este vorba despre un nou grup infracţional care şi-a început activitatea în vara anului trecut, înfiinţat de un fost puşcăriaş, din care făceau parte cinci bărbaţi cu vârste cuprinse între 19 şi 25 de ani. În urma flagrantului, şase persoane au fost aduse la audieri, trei dintre ele fiind reţinute pentru 24 de ore, pentru ca în cursul zilei de marţi să fie aduse în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă. Pentru un altul, plecat în Anglia în urmă cu câteva săptămâni, vom cere arestarea în lipsă. Toţi sunt fără ocupaţiei şi trăiau exclusiv din comerţul de etnobotanice”, ne-a declarat procurorul de caz Dan Buduşan. Polițiștii au pus în aplicare 46 de mandate de aducere, persoanele depistate fiind conduse la audieri.
În calitate de lider al grupului, inculpatul Câmpean Bogdan Ciprian s-a ocupat de transportul, depozitarea, porționarea, ambalarea, precum și valorificarea substanțelor psihoactive, valorificarea acestora fiind făcută de către inculpat personal sau de către ceilalți membri ai grupului infracțional organizat dar la solicitarea acestuia, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT. Conform sursei citate, din materialul probator administrat în cauză a rezultat faptul că toate sumele de bani încasate de către ceilalți membri ai grupului, după valorificarea substanțelor psihoactive, îi erau predate lui Câmpean.
În urma percheziţiilor corporale şi a celor domiciliare, au fost descoperite 12 plicuri de substanţe susceptibile a avea efect psihoactiv. „După ce a fost eliberat din penitenciar, liderul grupării a racolat cinci tineri din Zalău, toţi cu antecedente, cărora le-a propus să se deplaseze în Baia Mare pentru a cumpăra substanţe etnobotanice în vrac, pentru ca mai apoi să le porţioneze în apartamentul său şi să le pună în vânzare”, a explicat Buduşan, adăugând că în fiecare lună, membrii grupării efectuau circa 150 de tranzacţii.
Marfa era achiziţionată din Baia Mare
Procurorul a mai spus că membrii grupării făceau drumuri de Baia Mare o dată la două zile, achiziţionând, de fiecare dată, marfă în vrac de 500-1.000 de lei, pe care o porţionau în plicuri de 0,15 grame. Fiecare plic era vândut mai apoi cu 30 de lei, unor consumatori din Zalău, Jibou, Şimleu Silvaniei şi Cehu Silvaniei. Pe drumul dinspre Baia Mare, membrii grupării trimiteau mesaje pe un site de socializare și pe telefoane, prin care își anunțau clienții că „au primit marfă”.
Suspecţii au recunoscut în faţa anchetatorilor că vindeau substanţe etnobotanice şi au estimat că au cumpărat marfă de circa 20.000 de lei. Având în vedere că traseul Zalău-Baia Mare era parcurs o dată la două zile, procurorii DIICOT Sălaj apreciază că valoarea subtanţelor este mult mai mare.
Droguri vândute la geam
„Cel mai des, drogurile erau vândute la fereastra apartamentului liderului, situat la parterul unui bloc din cartierul Dumbrava Nord. Parcă erau la un magazin; oamenii veneau la geam, dădeau banii şi luau plicul. Şi totuşi, în tot acest timp, nimănui din zonă nu i s-a părut suspect, nimeni nu a făcut vreo sesizare la poliţie”, ne-a declarat Buduşan.
În ceea ce-i priveşte pe consumatori, anchetatorii au identificat până acum circa 60 de persoane, cel mai tânăr având 15 ani. Printre ei, şi un zălăuan în vârstă de 19 ani, care la scurt timp după ce s-a externat dintr-un centru de dezintoxicare în care a stat trei luni, a reînceput să consume etnobotanice.
Procurorii trag un semnal de alarmă cu privire la creşterea alarmantă a numărului de consumatori de etnobotanice şi a riscurilor la care se expun aceştia. „În 2014, la Unitatea de Primiri Urgenţe Zalău au ajuns 22 de consumatori, pentru ca în 2014, numărul lor să ajungă la 30, iar anul trecut, să crească la 47. Îngrijorător este că majoritatea au vârste cuprinse între 14 şi 19 ani”, a spus, la rândul său, şeful DIICOT Sălaj, Dan Bubuiug.
Cercetările continuă sub aspectul comiterii infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat și deținerea fără drept de substanţe susceptibile a avea efect psihoactiv.
Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
BUDUDAN SI BUBUIG CAND VA IA DNA?
S-au uitat si ei la Pablo Escobar, doar ca au fost secati de la radacina. Niste fraieri !!!
si o ramas alti 30 de dealeri care dau drepturi de autor ! Se bucura lumea ca s`a destructurat cica :))) stiau procurorii de la inceput si au fost destul de ingaduitori pana acum ce o venit cj !
Pt. 14:42 la Pastele cailor!
PT. 14:42 – scriitorule, daca stii ceva, du-te si fa o plangere sau denunt impotriva lor si indica ce au facut … Bine, daca motivul e ca te-au cercetat pe tine sau neamurile tale, nu va tine…..
Amuzanta situatia , sa vinzi etnobotanice tocmai de la fereastra e ceva demn de cascadorii rasului . ma amuza teribil .