Administraţia judeţeană a pregătit mai multe proiecte pentru a putea accesa fondurile puse la bătaie prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. „Pentru a valorifica oportunităţile de finanţare oferite de PNDL, care dă un termen de 30 de zile de la adoptarea bugetului de stat pentru a depune proiecte, am pregătit proiecte pentru obiectivele de investiţii ca pot fi susţinute financiar în cadrul acestui program”, a precizat Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj.
Astfel, administraţia judeţului speră să obţină finanţare pentru reabilitarea şi modernizarea DJ 109E: limită judeţul Cluj-Fodora-Rus, pe o distanţă de 11 kilometri, reabilitarea şi modernizarea DJ 191D: Valcău de Jos-Fizeş-Sîg, pe circa 9 kilometri, şi modernizarea bazinului de apă al Spitalului Judeţean Zalău.
Pentru tronsonul din DJ 109E, investiţia a fost estimată la aproape 9,5 milioane de lei, din care 48.000 de lei reprezintă contribuţia de la bugetul judeţean. În cazul porţiunii de drum dintre Valcău şi Sîg, lucrările ce vor fi exacutate vor costa peste 8 milioane de lei, CJ Sălaj urmând să suporte 40.000 de lei. Investiţia pentru modernizarea bazinului de apă de la cea mai mare unitate spitalicească din judeţ va costa 900.000 de lei, din care mai puţin de 30.000 de lei, de la bugetul Sălajului.
Potrivit expunerii de motive a acestui ultim proiect, pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare şi a securităţii la incendiu a Spitalului Judeţean sunt necesare lucrări de modernizare a bazinului de înmagazinare apă, cu o capacitate de 500 mc. Bazinul în cauză a fost construit în perioada 1976-1979, cu scopul de a deservi unitatea atât ca rezervă de apă potabilă pentru patru ore în caz de întrerupere accidentală, cât şi ca sursă suplimentară pentru stingerea incendiilor. Expertiza făcută în acest caz a scos la iveală o serie de nereguli. Astfel, bazinul nu are asigurată în zona lui o zonă de protecţie sanitară de regim sever, împrejmuită în vederea opririi accesului necontrolat al oamenilor şi animalelor; golul de acces la interiorul bazinului nu este închis cu capac sau uşă etanşă; tencuielile exterioare sunt degradate şi prezintă fisuri ce pot afecta calitatea apei; există infiltraţii din interior prin pereţi şi cupolă care compromit calitatea apei înmagazinate; nu sunt asigurate sisteme de monitorizare a nivelului apei, astfel încât să existe control asupra recirculării sau înlocuirii parţiale a apei.
Ar fi un lucru foarte bun , sustin aceasta ideea ca fiind una foarte buna pentru spital !