Peste 400 de firme au fost înfiinţate de către studenţi în judeţul Sălaj, în 2016, potrivit datelor statistice ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Mai puţin de jumătate dintre ele sunt în funcţiune.
În cursul anului trecut, în peisajul economic sălăjean apăruseră 444 de societăţi înfiinţate de studenţi, judeţul plânsându-se, din acest punct de vedere, pe locul 16 în clasamentul naţional. Afacerile studenţilor nu au mers, însă, ca pe roate, ca dovadă 228 dintre ele au fost radiate, doar 216 rămânând în funcţiune.
Până la începutul acestui an, studenţii care doreau să înfiinţeze o afacere proprie beneficiau de o serie de facilităţi, respectiv de scutiri de la plata mai multor taxe. Astfel, ei nu scoteau niciun leu din buzunar pentru plata serviciilor de asistenţă prestate de către oficiile registrului comerţului, a operaţiunilor de înmatriculare şi a autorizării funcţionării solicitate comercianţilor la constituire, pentru obţinerea de la administraţia publică locală a autorizaţiei de desfăşurare a unor activităţi economice în mod independent, pentru publicarea, în extras, în Monitorul Oficial, a încheierii de înmatriculare şi a taxei de timbru pentru activitatea notarială, în cazul actelor a căror încheiere în formă autentică este obligatorie. În total, o scutire de câteva sute de lei.
De la 1 februarie, însă, odată cu eliminarea mai multor tarife percepute de către ONRC, studenţii care vor să intre în afaceri sunt scutiţi de aceleaşi taxe precum orice viitor antreprenor.
Conform datelor ONRC, la finalul anului trecut, în Sălaj existau 12.701 de comercianţi activi din punct de vedere juridic, cu 1,27 la sută mai mulţi decât în urmă cu un an.