Poliţia sălăjeană la raport: numărul infracţiunilor în oraşele sălăjene s-a înjumătăţit anul trecut

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Sălaj a publicat datele privind activitatea desfăşurată de poliţiştii sălăjeni în anul 2016, statisticile şi dinamica în materie de infracţionalitate şi de soluţionare a cauzelor penale. IPJ Sălaj a parcurs un an dificil, marcat în primul rând de numărul mare de pensionări ceea ce a condos la o scădere a numărului de effective dar, mai ales, la pierderea unor oameni cu experienţă aflaţi în unităţile de Poliţie din municipiu şi judeţ. Ofiţeri, în mare parte specialişti, subofiţeri cu vechime şi experienţă au trecut în rezervă, fie la termen fie anticipat, astfel încât inspectoratul, cu a fost, de altfel, nevoie în toate inspectratele din ţară, a fost nevoit să scoată la concurs 42 de posturi, mai ales în mediile rurale.

Astfel, în cele două sesiuni de examene organizate anul trecut, 42 de poliţişti nou încadraţi şi-au început activitatea la posturile de poliţie rurale. În activităţile de prevenire a criminalităţii şi menţinerea ordinii şi siguranţei public, poliţiştii de la IPJ Sălaj au desfăşurat acţiuni de revenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, a furturilor din locuinţe în mediul rural precum şi a accidentelor rutiere. Numărul total al infracţiunilor sesizate a scăzut, faţă de 2015, cu peste 10 la sută, cea mai mare scădere înregistrându-se în mediul urban, cu peste 50 la sută. Criminalitatea stradală a fost în scădere, cu peste 11 la sută faţă de nivelul atins în 2015. Au fost cu 14 la sută mai puţine furturi şi cu peste 18 la sută mai puţine tâlhării.

Peste 1.600 de premise de conducere reţinute

Şi în privinţa siguranţei traficului rutier, activităţile poliţiştilor dar şi şi o mai mare responsabilitate a conducătorilor auto, au făcut ca numărul accidentelor rutiere să scadă cu 5 la sută. În funcţie de cauzele producerii accidentelor, pe primul loc se situează viteza neadaptată la condiţiile de drum; nerespectarea regulilor de circulație de către bicicliști constituie a doua cauză, iar traversarea neregulamentară a drumului public de către este pe locul 3. Cu ocazia activităţilor preventive desfăşurate, au fost constatate 36.365 contravenţii, îndeosebi pentru depăşirea limitei legale de viteză, abateri săvârşite de pietoni, biciclişti, mopedişti/căruţaşi, conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, şi au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule, 1.612 permise de conducere. De asemenea, pentru conducerea autovehiculelor cu defecţiuni tehnice, inspecţie tehnică periodică expirată sau fără poliţă de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto, au fost retrase, până la remedierea cauzelor, un număr de 580 certificate de înmatriculare.

Peste 5,5 milioane lei recuperaţi din infracţiunile economice

În privinţa apelurilor 112, în cursul anului trecut, prin aplicaţie au fost primite 7.873 apeluri de la cetăţeni, (în medie 21 apeluri/zi), 43 la sută din mediul urban, respectiv 57 la sută în cel rural. Pe linie de combatere a criminalităţii, este pentru al patrulea an consecutiv în care nivelul a scăzut, cu 12 la sută faţă de 2015, cu 17 la sută faţă de anul 2014, respectiv 18 la sută față de 2013. La capitolul infracţiuni soluţionate, numărul acestora a fost mai mare cu 6 la sută. În ceea ce priveşte criminalitatea economico – financiară din perspectiva rezultatelor înregistrate, au fost sesizate cu 32 la sută mai puține infracțiuni. Prejudiciul recuperat, la emiterea rechizitoriilor, este de 5.551.000 lei. În privinţa criminalitatăţii contra patrimoniului, din totalul infracțiunilor de acest gen,70 la sută au fost furturi, 17 la sută distrugeri, 6 la sută înşelăciuni, 1,6 la sută tulburări în posesie, 1 la sută tâlhării și 1,6 la sută abuzuri în serviciu. Infracţiunile de furt au scăzut cu aproape 20 la sută, înregistrându-se scăderi la furturile din locuințe (25 la sută), din societăți comerciale (18 la sută), din buzunare, poșete, genți (23 la sută), de componente din exteriorul auto (oglinzi, ştergătoare, roţi etc. 23 la sută), furt din autovehicule (6,5 la sută). Numărul tâlhăriilor a scăzut cu 15 la sută.

Din totalul tâlhăriilor, ca mod de operare, 63,6 la sută au fost comise prin amenințare/lovire, 31,8 la sută prin smulgerea bunurilor, iar ca loc al comiterii, 31,8 la sută au fost comise în locuinţele victimelor, 4,5 la sută în societate comercială, 9 la sută în scări de bloc, 13,6 la sută în curte şi 40,9 la sută în stradă. De remarcat este faptul că nu au fost înregistrate tâlhării asupra factorilor poștali, transportatorilor de valori sau în unitățile bancare. În domeniul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase, s-au desfăşurat activităţi în cadrul acţiunilor declanşate la nivel naţional, cu un accent deosebit pe respectarea legalităţii deţinerii şi utilizării armelor, muniţiilor şi a operaţiunilor cu obiecte pirotehnice, care s-au concretizat în indisponibilizarea, în vederea confiscării, a 2.516 kg substanţe periculoase toxice și a 14 litri deșeuri periculoase, precum şi a 82 kg materiale pirotehnice.

Infracţionalitatea în domeniul silviculturii

În perioada analizată au fost organizate, în domeniul silvic, 390 de acţiuni pe lina delictelor silvice, şi au fost efectuate 1.531 controale, din care 28 în fondul forestier,160 pe linia prelucrării, depozitării şi comercializării masei lemnoase, 1.102 controale pe linia circulaţiei materialului lemnos şi 41 alte controale. Au fost organizate 4 acţiuni de amploare, cu o întindere mai mare în timp (1-2 luni). În urma activităţilor preventive, s-a confiscat cantitatea de 1.029,17 mc masă lemnoasă, au fost aplicate 901 sancţiuni contravenţionale.Totodată, au fost confiscate/indisponibilizate 7 autovehicule și 16 atelaje. În ceea ce priveşte prezenţa în spaţiul public, putem spune că Poliţia Română este una dintre cele mai vizibile şi transparente instituţii publice. În acest context s-au situat şi demersurile noastre pentru informarea corectă a cetăţenilor.
Celor 19 jurnalişti acreditaţi IPJ Sălaj le-a furnizat 198 buletine de presă şi 42 comunicate, prin care au fost transmise mass-media locale şi centrale 437 de ştiri, materializate în 1.926 articole, “cu un conţinut preponderent neutru faţă de activitatea instituţiei” aşa cum reiese din bilanţul instituţiei.

One Thought to “Poliţia sălăjeană la raport: numărul infracţiunilor în oraşele sălăjene s-a înjumătăţit anul trecut”

  1. Anonim

    FIX PIX! DEMISIA!

Leave a Comment