Taxa auto deja plătită de șoferi și care trebuia restituită acestora într-un interval de 5 ani nu va mai fi dată înapoi, deoarece Ordonanța care permitea rambursarea a fost anulată începând cu 1 februarie. Ordonanța impunea plata taxei de timbru, dar și restituirea banilor deja achitați. Cum timbrul de mediu a fost anulat din această lună, și restituirea banilor este anulată.
Acum, Ministerul Mediului, care gestionează taxa auto, transmite că pentru restituirea banilor este necesară o nouă ordonanță. Până acum, însă, autoritățile au făcut tot posibilul să nu restituie această taxă, stabilind procedura de restituire anulată acum doar la presiunea Comisiei Europene, astfel că este greu de crezut că vor emite benevol o nouă procedură în baza căreia banii să fie dați înapoi. „Având în vedere abrogarea OUG nr. 9/2013, contribuabililor nu li se vor mai restitui, pe cale administrativă, sumele în speță. Restituirea pe cale administrativă a acestor sume poate fi realizată doar în baza unui nou act normativ ce ar trebui emis în perioada următoare”, este precizarea Ministerului Mediului.
Astfel, prin abrogarea integrală a OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule se elimină inclusiv posibilitatea restituirii pe cale administrativă a sumelor prevăzute de art. 12, respectiv a sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20 la sută din valoarea acestora. Prin Ordinul comun al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și al Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 682/1.154/2016 s-a aprobat procedura de restituire a sumelor prevăzute la art. 7, 9 și 12 din OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, precum și a sumelor stabilite de instanțele de judecată prin hotărâri definitive și pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare. Având în vedere abrogarea OUG nr. 9/2013, faptul că ordinul mai sus menționat a fost emis în aplicarea art. 12 din OUG nr. 9/2013, contribuabililor nu li se vor mai restitui, pe cale administrativă, sumele în speță.
Așadar, restituirea pe cale administrativă a acestor sume poate fi realizată doar în baza unui nou act normativ ce ar trebui emis în perioada următoare.
Autoritățile ar avea, în principiu, două variante pentru a rezolva problema: fie emit o ordonanță, fie emit o lege exclusiv pentru a stabili noi reguli de bază pentru restituirea vechilor taxe auto.
Până în 31 ianuarie 2017, potrivit OUG nr. 9/2013, cei care au plătit una dintre vechile taxe auto (taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule) puteau cere restituirea, pe cale administrativă, la organul fiscal competent.
Contribuabilii își primeau banii înapoi (cu tot cu dobânzile pentru perioada dintre plata taxei și restituirea ei) în decurs de cinci ani calendaristici, prin cinci tranșe a câte 20 la sută din suma datorată.
În altă ordine de idei, trebuie menționat că actualmente există o altă procedură de restituire a vechilor taxe auto, însă aceasta vizează exclusiv persoanele care au obținut dreptul la returnare în baza unei hotărâri judecătorești.