Scrisoarea de intentie ar putea fi diferenta dintre obtinerea unui interviu si ratarea locului de munca visat. In timp ce era digitala a schimbat modul in care se fac aplicarile pentru locuri de munca in Bucuresti, Cluj, Timisoara etc sau chiar strainatate, multi angajatori inca solicita scrisori de intentie traditionale. Asigurati-va ca faceti cea mai buna prima impresie prin indeplinirea urmatoarelor criterii:
- Unicitate
Multi angajatori arunca la cosul de gunoi o scrisoare de intentie daca nu este personalizata. Timpul si efortul depus pentru a scrie o scrisoare de intentie unica, poate face diferenta in succesul cererii tale. Nu e nimic in neregula sa urmaresti un model de scrisoare, insa, foloseste un limbaj personalizat pentru fiecare loc de munca si angajator. Acest pas, pur si simplu arata ca iei in serios oportunitatea care ti se ofera.
- Personalizare
Evita formula de salut traditionala si personalizeaz-o, folosind numele angajatorului. Verifica in anuntul jobului, numele si detaliile de contact. Daca aceste informatiile nu sunt incluse, cauta site-ul companiei sau suna la biroul de resurse umane.
- Usor de utilizat
Desi inca se mai practica includerea adresei postala in antetul scrisorii de intentie, nu uita sa incluzi si adresa de e-mail, numarul de telefon mobil, si site-ul (daca ai unul). Pune aceste informatii central, astfel incat angajatorul sa te poata gasi rapid atunci cand e hotarat sa te contacteze.
- Persuasiune
Primele una sau doua propozitii dupa mesajul de salut, ar trebui sa demonstreze de ce esti cel mai bun candidat pentru job. Oferind un motiv foarte specific, va atrage atentia angajatorului si il va incuraja sa continue citirea scrisorii.
- Concizie
Angajatorii tind sa prefere o scrisoare de intentie de o jumatate de pagina sau mai putin. Scopul tau este de a le atrage atentia si de a evidentia experienta ta – nu spune tot ce ai scris in CV. Include cateva puncte-cheie care va atrage angajatorul sa le citeasca (si sa solicite un interviu).
Cand trimiti o scrisoare de intentie digitala, asigura-te ca adaugi link-uri catre site-ul personal, retelele media sociale, precum si orice alte site-uri sunt necesare si relevante.
- Relevanta
Nu lista pur si simplu abilitatile tale. In schimb, descrie modul in care acestea se aplica la acele locuri de munca la care aplici. Trebuie sa faci acest lucru, chiar daca experienta de lucru din trecut nu este in aceeasi industrie!
- Optimizarea
Angajatorii sunt de multe ori presati de timp. Ei nu pot citi fiecare cuvant din scrisoarea de intentie, asa ca, va trebui sa incluzi cuvinte cheie relevante din industrie, care ii va ajuta sa inteleaga mai repede ca esti bun pentru pozitia lor.
- Dorinta
Arata un interes real nu numai pentru pozitie, dar, de asemenea, pentru societatea in ansamblu. Fa cercetari si afla despre valorile, misiunea si realizari notabile. Din nou, efortul suplimentar va ajuta ca scrisoarea sa iasa in evidenta si va arata ca nu trimiti aceeasi scrisoare de intentie la fiecare loc de munca pentru care aplici.
- Lealitate
Incheie scrisoarea de intentie cu o formulare puternica. Multumeste angajatorului pentru timpul acordat si include o solicitare pentru un interviu.
- Corectari gramaticale
Verifica ortografia si gramatica. Greselile simple pot trimite scrisoarea ta de intentie direct in cosul de gunoi. Citeste si reciteste scrisoarea de intentie inainte de a o trimite angajatorului.