Adoptarea prin ordonanţă de urgenţă a modificărilor Codului penal şi Codului de procedură penală vine ca o mană cerească pentru peste 100 de primari, politicieni şi funcţionari publici din judeţ, ale căror nume apar în dosarele instrumentate de către procurorii sălăjeni.
„În situaţia în care ordonanţa îşi produse efectele, la nivelul judeţului Sălaj ar putea fi afectate 108 dosare aflate în lucru la procurorii de la parchetele locale şi de la cel de pe lângă Tribunalul Sălaj. Dintre acestea, 72 de dosare se referă la fapte de abuz în serviciu, 28, la abuz în serviciu asimilat faptelor de corupţie şi opt la conflict de interese”, ne-a declarat Crin Bologa, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.
Potrivit acestuia, dacă ordonanţa va intra în vigoare, procurorii vor trebui să verifice dosar cu dosar, pentru a verifica dacă starea de fapt mai face parte din conţinutul legal al infracţiunii: „Pentru fiecare dosar în parte, trebuie să vedem dacă mergem mai departe ori dacă fapta care face obiectul dosarului nu mai este incriminată. Asta nu înseamnă că le vom închide pe toate”.
Mană cerească pentru primarii cu procese pe rol
Celor 108 dosare li se adaugă dosarele aflate pe rolul instanţelor. Printre acestea, cel în care apare numele fostului primar din Chieşd, Ioan Cătană, trimis în judecată pentru mai multe infracţiuni de corupţie, conflict de interese şi abuz în serviciu săvârşite în perioada în care a fost primar. Potrivit anchetatorilor, el şi-a angajat fiicele la Primărie şi a plătit lucrări care nu au fost, de fapt, realizate, la baza sportivă din comună.
În acelaşi dosar este trimisă în judecată, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie în formă continuată, contabila Primăriei.
Un alt ex-primar care s-ar putea bucura de moficiarea codurilor penale este Dan Şumălan, de la Marca, trimis în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu asimilat infracţiunii de corupţie. În perioada iunie 2013-iulie 2014, el a primit, în două rânduri, foloase necuvenite pentru sine şi membrii familiei sale în cuantum de 23.000 lei, de la administratorul unei firme, constând in efectuarea a două foraje la un preţ mai mic decât preţul practicat în mod normal de această societate comercială, în legatură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu, respectiv atribuirea prin încredinţare directă a patru contracte de achiziţie publică de către Primăria Marca către respectiva societate.
Şi fostul şef al administraţiei locale din Cizer, Nicolae Cristea, au putea beneficia de avantajele ordonanţei, dosarul său aflându-se în prezent pe masa magistraţilor Curţii de Apel. Cristea a fost achitat de prima instanţă pentru două fapte de abuz în serviciu asimilat faptelor de corupţie, uz de fals şi angajarea de cheltuieli peste limita creditelor bugetare aprobate.
Potrivit procurorilor, în perioada 2008-2012, în calitate de primar a încheiat şi executat cu rea-credinţă un contract de achiziţie publică având ca obiect realizarea unei aducţiuni de apă, cauzând comunei un prejudiciu de 19.000 de lei. Aducţiunea fusese realizată din banii sătenilor, însă fostul edil a licitat din nou lucrarea şi a plătit-o către aceeaşi firmă care falsificase şi actele doveditoare ale lucrărilor de deszăpezire, declara, la scurt timp după finalizarea cercetărilor în dosarul de corupţie amintit. În aceeaşi calitate, a încheiat un contract de achiziţie cu o firmă dintr-un sat din judeţul Olt, care a vândut primăriei indicatoare rutiere, stâlpi de electricitate şi alte materiale la suprapreţ, în aceeaşi calitate, a încheiat şi executat cu rea-credinţă un contract de achiziţie publică cu o societate comercială de la care a achiziţionat diverse bunuri, obţinând un folos material pentru aceasta din urmă şi cauzând bugetului comunei un prejudiciu de 46.410 lei.
DNA: Prejudicii de peste un miliard de euro
Direcția Națională Anticorupție a făcut o analiză a impactului pe care modificările legislaţiei penale le au asupra dosarelor penale aflate în curs de instrumentare și în proces de judecare. Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, în perioada 2014-2016, au fost trimise în judecată pentru infracțiunea de abuz în serviciu 1.171 persoane fizice și 34 de persoane juridice, iar prejudiciile cauzate prin comiterea faptelor este de peste un miliard euro.
Aceste modificări „ar favoriza persoanele care de acum înainte vor săvârși fapte de abuz în serviciu – fapte asimilate infracțiunilor de corupție. În plus, vor avea de profitat și persoane deja acuzate/trimise în judecată pentru abuz în serviciu. Având în vedere că aceste prevederi intră în sfera legii penale mai favorabile, intrarea lor în vigoare, chiar și pentru scurt timp, îi va avantaja pe cei deja anchetați sau trimiși în judecată”, se mai arată în comunicatul DNA.
dacă tătă țara stă doar în DNA și DIICOT, pentru a nu se mai fura din banul public, e JALE MARE!!
sunt destule metode de recuperare și fără dosar penal, măi „incoruptibililor”:
– codul muncii: răspunderea patrimonială, coroborat cu cea disciplinară;
– răspunderea civilă contractuală;
– deciziile (obligatorii) ale Curții de Conturi
Însă noi vrem totul de la DNA și DIICOT?
Da-mi voie sa te consider un prost ! Nu stii nimic despre recuperarea debitelor la finante, caci ei se ocupa de asta.
La politicieni doar de puscarie le este frica !
Pe mine om simplu cu j.udecata la mine zic , cu ce ma incalzeste ca sta in puscarie un om de stiinta precum D-l Mecini.copschi sau profesorul Voiculescu Ma interesa daca prejudiciul( daca exista) sa se fi recuperat si lasa omul sa lucreze, daca iar greseste ATENTIONEAZA_L recupereaza iar prejudiciul si apoi sanctioneaza-l dar nu-l tine in puscarie pe banii mei si nu-l distruge din prima . E gresit punctul meu de vedere ? corecteti-ma eu asta vreau .Dar exista si altfel de probleme la nivel judet, e adevarat nivel mic cum ar fi Institutia Prefectului, care nu respecta spre exemplu legea 554 sau mai exact legea 24 unde un .OM din comoditate raspunde unor petitii chiar repetate de 4 ori fara sa cerceteze cauzele si te expediaza spre JUDECATORIE sa-ti rezolvi pe bani multi situatia desi atributiunile sunt administrativ-jurisdictionale nu. este ceva grav????intreb ?? am si eu dreptul sa-mi apar proprietatea?
Criste intre timp a fost condamnat definitiv !
Prostu! – de ce dai tare din cioc , daca nu cunosti realitatea ??? Cauta sa vezi, ca in dosarele penale deschise pentru coruptie prin judet, inculpatii, chiar daca au dat tot felul de povesti, in final au cam acoperit prejudiciul.
In procesele civile nu se faca ancheta, acolo iese ce iese, majotiratea sunt pierdute de primarii care cer recuperarea unor sume, stabilite de curtea de conturi.
Si e si logic, daca primarul e prins ca a cam bagat mana, el trebuie sa se dea in judecata singur, sa recupereze prejudiciul….:)
Iar deciziile Camerei de Conturi nu vor putea fi niciodata scutite de controlul judecatorului, ceea ce inseamna automat un proces civil, unde iar se ajunge la solutii gresite, deoarece reprezentantul primariei (sau al oricei institutii publice) evident ca nu s-ar da peste cap ca sa nu-l incurce pe primar (seful institutiei), care daca pierde proccesul e bun de plata.
– de raspunderea contractuala, ce sa mai zicem, ce contract sa aiba un fucntionar public ??
– raspunderea pe codul muncii, la fel, adica seful institutiei care sa presupune ca e corupt se va autosesiza si se va cerceta si sanctiona el pe el…..
Du-te naibii tu ala cu asa-zisul profesor Voiculescu.
Unde preda profesorul asta? La jilava. iti spun eu ce statut are. E puscarias si cand va iesi se va numi recidivist. Hai sictir inapoiat pesedist ce esti
foarte multe din ele fiind dosare masluite evident cu probe facute „pe genunchi„ de procurori si anchetarori , dupa parerea mea e foarte bine ca se va da o asemenea lege , foarte bine !