Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj aduce la cunoştinţa persoanelor interesate câteva aspecte legate de obligaţia angajatorilor pe segmentul restructurărilor şi reducerilor de personal, dar şi câteva din drepturile pe care le au angajaţii aflaţi sub riscul de a rămâne fără loc de muncă. În cazul unor restructurări ale activităţii ce pot conduce la modificări substanţiale în privinţa numărului şi structurii profesionale a personalului, angajatorii au obligaţia să înştiinţeze agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în vederea adoptării unor măsuri pentru combaterea şomajului şi prevenirea efectelor sociale nefavorabile.
Angajatorii au obligaţia să acorde preaviz, conform prevederilor Codului Muncii sau ale contractului colectiv de muncă, angajaţilor ce urmeaza a fi disponibilizaţi. În perioada preavizului, angajaţii vor participa la serviciile de preconcediere realizate de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă. Pentru a veni în sprijinul persoanelor afectate de restructurările care au loc în economie, angajatorii au obligaţia de a înştiinţa agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu, cu cel putin 30 de zile înaintea acordării preavizelor prevazute de lege. Agenţia judeţeană, prin personalul propriu, poate derula activităţi privind informarea privind prevederile legale referitoare la protecţia şomerilor şi acordarea serviciilor de ocupare şi de formare profesională; plasarea pe locurile de muncă vacante; instruirea în modalităţi de căutare a unui loc de muncă; reorientarea profesională în cadrul unei unităţi sau prin cursuri de formare de scurtă durată; sondarea opiniei salariaţilor şi consilierea acestora cu privire la măsurile de combatere a şomajului. Serviciile de preconcediere pot fi oferite şi altor persoane ameninţate de riscul de a deveni şomeri. Pentru mai multe informaţii, vă puteţi adresa personalului AJOFM Sălaj care vă stă la dispoziţie cu date suplimentare şi îndrumare pe acest segment al legislaţiei muncii. O statistică efectuată de Institutul Național de Statistică, arată că în viitorul nu foarte îndepărtat, un patron din cinci are de gând să recurgă la concedieri. Motivul invocat de cei mai mulți patroni, din eșantionul de 8.000 care au participat la efectuarea sondajului, este creșterea salariului mediu pe economie. Aceștia spun că nu mai pot face față cheltuielilor și că singura opțiune legală pe care o au este aceea a reducerii de personal prin concedieri.
fix pix , demisia muresan
da voi spijiniti angatorii vatrimit angatii in somaj, dar ei lucreaza efectiv, chiar si 120ore pe zi, doar nu le strica niste banuti di amandoua part , aviz amatorilor , doar se face cu stirea ajofm ului.. bravo….. este a cateva oara…..