Vestea anului: canalizare şi reţele de apă pentru toate străzile din municipiu

Pentru multe din oraşele ţării – o normalitate; pentru altele, un vis de decenii. Reţeaua de apă potabilă şi canalizare reprezintă, şi în municipiul Zalău, „marile speranţe” ale locuitorilor multor străzi. Au trecut zeci de ani peste municipiul nostru reşedinţă de judeţ, dar timpul nu a lăsat în urma lui semne consistente că vom avea, din acest punct de vedere, un oraş cu adevărat european nu doar în proiecte ori pe hartă, ci şi în realitate.

Pentru că este de neconceput să discuţi despre un “oraş european” (nu din punct de vedere geografic ci ca dezvoltare) în lipsa reţelei de canalizare şi apă ori a existenţei acestor reţele într-o stare necorespunzătoare ori de degradare. Aşa cum arată proiectele tehnice, studiile finalizate şi caietele de sarcini, toate fiind validate prin hotărârea de Consiliu Local (CL) de joi, 26 ianuarie, proiectul de canalizare şi reţele de apă pentru străzile din Zalău devine realitate.

Directorul Companiei de Apă Someş SA Zalău, Marcel Zaharia, a prezentat, în plenul şedinţei de CL, stadiul documentaţiei acestui proiect, poate cel mai important dintre toate care se vor derula pe bani europeni în municipiul Zalău. Concret, întreaga documentaţie prin care putem obţine banii europeni necesari este finalizată, proiectul tehnic întocmit, iar caietele de sarcini alcătuite. În cursul primului semestru, va ajunge în fața Comisiei Europene aplicația privind Proiectul Regional de Dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Cluj şi Sălaj, 2014 -2020, în cadrul programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) ce vizează realizarea investiţiilor propuse în Lista de investiţii prioritare pentru sectorul de apă şi apă uzată, investiţii ce se vor realiza, printr-un proiect separat şi în municipiul Zalău, independent de celelalte din regiune şi judeţ.

Consilierii locali au aprobat în unanimitate punerea la dispoziţia Proiectului Regional a infrastructurii de apă şi apă uzată, a terenului (fiind vorba de domeniul public) pentru construirea, extinderea şi reabilitarea noilor investiţii pe acest segment. Marcel Zaharia a declarat că întreaga aplicaţie este finalizată şi va fi transmisă Comisiei Europene în cel mai scurt timp. În privinţa cifrelor care reprezintă suprafeţele ce vor fi cuprinse în acest proiect de anvergură, este vorba despre aproximativ 28 kilometri de drum cu reţele de apă potabilă şi aproximativ 60 kilometri reţea de canalizare nou constuită ori reabilitată (în cazul celei existente, aflată într-o stare necorespunzătoare).

Conform celor declarate în şedinţa de CL de joi de directorul Companiei Someş, până la sfârşitul acestui an proiectul va primi finanţarea. Având în vedere faptul că studiile de fezabilitate, proiectele tehnice şi caietele de sarcini sunt toate finalizate, practic, un singur pas important ne mai desparte de începerea acestor lucrări, estimată pentru sfârşitul acestui an ori începutul anului viitor, după ce proiectul va obţine banii europeni.

Primarul Ionel Ciunt: “Toate străzile din municipiu vor fi cuprinse în proiect”

 Primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt, a declarat că s-a avut în vedere, aşa cum era şi firesc, cuprinderea tuturor străzilor, indiferent de mărime sau de zonă, în acest proiect. Edilul a reamintit consilierilor locali una din sarcinile importante pe care le au, aceea de a reanaliza zonele pe care le au sub răspundere şi, în cazul în care mai există străzi sau porţiuni care nu sunt cuprinse în proiect, acestea să fie comunicate pentru a fi incluse.Totodată, şi cetăţenii au un cuvânt greu de spus, aceştia fiind aşteptaţi cu sugestii şi propuneri pe marginea acestui proiect ce poate fi consultat în întregime pe site-ul Primăriei Zalău, la rubrica Proiecte de Hotărâre (proiect nr. 22).

“33 de străzi, însumând 17.421 metri liniari, sunt cuprinse în proiectul privind reţeaua nouă de apă potabilă în municipiu, în timp ce 26 de străzi, însumând 11.140 metri liniari, vor beneficia de reabilitare pe acest segment. În privinţa reţelei de canalizare, 74 de străzi intră în proiect prin implementarea reţelei de canalizare, însumând aproape 39.000 de metri liniari (39 kilometri) în timp ce 16.270 metri liniari vor face parte din reabilitarea reţelei existente şi care nu mai corespunde din punct de vedere al randamentului ori calităţii, peste 80 de străzi intrând, prin acest proiect, în reabilitarea reţelei de canalizare”, a spus primarul Ionel Ciunt.

Străzi care nu au sau au parţial reţea de canalizare – Mihai Eminescu, Constantin Dobrogeanu Gherea, Lajos Kossuth, Vânătorilor, Andrei Şaguna, B.P. Haşdeu, Pomilor, Părului, Cetăţii şi altele, vor intra în acest proiect, în timp ce de reabilitarea reţelei de canalizare vor beneficia, aşa cum am arătat anterior, peste 80 de străzi, din care amintim străzile Gheorghe Doja, Crinului, Cloşca, Avram Iancu, Pictor Ioan Sima, Fabricii, Porolissum, Păcii, Unirii, Sfânta Vineri, Aleea Toamnei, Crişan, Armoniei şi altele.

Consilierii locali, trimişi pe teren pentru a constata dacă există “scăpări”

Edilul zălăuan a spus că aceste cifre nu sunt “bătute în cuie” şi pot fi modificate în cazul în care consilierii locali vor semnala, în zona de responsabilitate a fiecăruia, unele scăpări sau dacă au fost omise suprafeţe. Proiectul din care face parte şi municipiul Zalău are o valoare totală de 350 de milioane de euro, bani proveniţi exclusiv din fonduri europene destinate acestui tip de investiţii pentru populaţie. Zona industrială nu va beneficia de o aducţiune nouă de apă ori de o reţea nouă de canalizare, având în vedere faptul că legislaţia nu perimite utilizarea banilor europeni, proveniţi din această linie, în beneficiul agenţilor economici, ci exclusiv în folosul dezvoltării condiţiilor de trai şi a ridicării standardelor de viaţă ce ţin de populaţia unei zone. Proiectul va cuprinde, în ansamblu, şi alte localităţi din judeţ, însă pentru fiecare licitaţiile se vor desfăşura separat.

Dacă lucrurile vor sta la fel de bine şi în realitate aşa cum se regăsesc acum în hârtiile oficiale, dar şi în declaraţiile municipalităţii, vom constata singuri peste un timp nu foarte îndelungat. Practic, după depunerea documentaţiei şi obţinerea banilor, lucruri care se vor întâmpla în decursul acestui an, lucrările vor putea demara spre finalul acesti an, fără să mai existe un impediment major sau un motiv care să facă lucrurile să treneze.

Poate că, dincolo de aşteptări, promisiuni venite ciclic la fiecare patru ani, a sosit timpul ca aceste proiecte să devină realitate, să le putem vedea sub ochii noştri şi care să ne alinieze sub acest aspect unui standard de viaţă impus de însăşi denumirea administrativă de “municipiu reşedinţă de judeţ”, într-o ţară europeană.

 

 

19 Thoughts to “Vestea anului: canalizare şi reţele de apă pentru toate străzile din municipiu”

  1. Anonim

    Doamne ajuta, astea da vesti bune. Am crezut ca nu ne mai vine rândul nici in următorii zece ani!

  2. Tăunu

    Ăştia, de ani de zile aduc apă în Zalău , ba de la Preoteasa, ba de la Negreni, ba de la Gilău, ba la Ciucea. Adică, ciu-ciu !

  3. eu

    In acest proiect este prevazuta si aductiunea de la Gilau si lucrari in orasele si o parte din comunele din Salaj. S-a muncit mult la acest program dar pentru banii europeni trebuie urmati pasi si termene care nu depind de beneficiari.

  4. Anonim

    Povesti pentru naivi! La cum se misca lucrurile la noi, lucrarile vor incepe peste 20 de ani si se vor incheia peste 100 de ani.

  5. Anton

    Pana cand vom vedea ceva concret,stiind ca si pe vremea ”galbenilor” s-au tot extins retele de apa si canalizare consider stirea drept ”basmul anului(cincinalului)”

  6. Mihai

    Se pare ca str. Morii nu face parte din municipiul Zalau, sau face parte partial, unde s-au realizat utilitati -zona de interes politic. Sper ca este o scapare, care se poate corecta. Asteptam vesti bune

  7. Mihai

    Pe str. Morii exista aproximativ 40 de case existente sau in constructie, in afara celor care au utilitati. Strada exista cu case inca din 1940, deci nu este o strada noua. Toate strazile si stradutele din jur sunt cuprinse , dar persoanele, care s-au ocupat de aceasta zona sunt responsabile

  8. .

    Domnule primar CIUNT va rog sa nu va limitati numai la municipiu va rog eu, faceti cumva si trimiteti macar un consilier bun si la MESESENII DE JOS ca si oamenii.din comuna ar dori apa potabila la robinet , gaz metan la bucatarie macar, canalizare, o capela in cimitir o farmacie in sat , un camin cultural unde sa ne adunam fie si numai pentru alegeri, daca pentru activitati culturale nu se poate si noi cei care traim in mediul rural avem nevoie de conditii civilizate sa nu spun europene dar pentru asta noi care v-am a.les avem dreptul sa va si cerem sa va faceti datoria si sa ne luati in calcul si pe noi cei de la tara nu cereti numai vo.tul nostru cuprindeti-ne si in planurile de viitor pe timpul vietii multumesc.

  9. Anonim

    Vrem fapte nu vorbe,de promisiuni suntem satui .Nu uitsti ca toamna se numara bobocii !!!

  10. anonim

    PROMISIUNI SUNTEM SATUI

  11. anonim

    Strada Sarmas este inclusa sunt imobile in capat care nu au nici apa nici canal , de drum sa nu mai vorbim doar namol nici macar piatra.Promisiuni am mai primit dar cu atat am ramas , daca am facut noi ceva pe banii nostri bine, daca nu iarasi bine.
    NU STIU DE CE MAI PLATIM IMP. ASTEA MARITE ABSURD !

    1. Anonim

      consilierul local care are in raspundere aceasta strada (pentru ca Dl Ciunt le-a impartit strazile fiecaruia) sa isi mistre CURUL si sa mearga in teren, sa adune date, sa discute cu oamenii si pe urma sa vina la primar si sa i spuna de ce si strada Sarmas trebuie inclusa in proiect. Iar primarul sigur il va asculta pentru ca asa a spus in sedinta de fata cu ziaristii si toate televiziunile. ideea este sa fie si altii care sa puna mana la treaba!

  12. Anonim

    Nu trebuie cumva si cofinantare la aceste proiecte cu bani europeni?Calea e lunga de la faza de proiect si pana la executie , si tare ma tem ca n-or ajunge banii si la Zalau ,de la „multstimatul si iubitul nostru conducator” de Teleorman.

  13. .

    Conducatorul de TELEORMAN estu bun mai trebuie sa aiba de partea domniei sale institutiile statului de drept, pentru ca programul sau si masurile sa ajunga si la salajeni, aici aveti dreptate . Ar fi mai bine sa-l ajutam.

  14. Anonim

    banii vor ajunge! Cel mai periculos e Tutankamonul nostru de presedinte, nu Dragnea. daca isi baga el coada, asa nepriceput cum e, si rau, nu mai primim nimic! Speram sa fie in Florida cand se impart banii. Sa ne ajute al de sus sa scapam de el odata…Am vazut bine ce a facut partidul domniei sale, pentru zalauani, timp de 12 ani! Numai nenorociti si mincinosi. Ne-am saturat.

  15. .

    Cu toata dragostea, tare as mai vrea sa-i spun d-lui WERNNER la revedere, poate ne ajuta d-l ZEGREAN cu experienta pe care a dobandit-o .Trebuie , daca tot am intrat in joc sa modificam si constitutia sa nu mai gresim niciodata la alegeri .

  16. Mihai

    Inca o minciuna a administratiei PSD, ….toate str. din municipiu. Intereseti-va la Compania de apa cate taieri au fost nevoiti sa faca,,,…..revizii. Culmea Primarul declara ca mai e loc de adaugiri

  17. Benga

    Primarul demonstreaza inca o data ca habar nu are de administratie,de fonduri structurale,si cred ca nici nu-l intereseaza.Documentatiile se elaboreaza de catre CAS de cativa ani buni si vor mai dura inca vre-o doi pana se v-a semna contractul de finantare si v-a avea loc licitatia pentru stabilirea constructorului.Dupa ce se v-a sti suma finala sev-a sti si lungimea totala.Oricum nu vor putea intra toate strazile.Dar e bine ca primarul promite.El v-a trage si ponoasele.

  18. .

    NU stiu ce se intampla in pnl de ce o mai suporta pamantul pe TURCANA asta ? auzi acum o intereseaza motiuni de cenzure dupa ce bugetul a scapat de un Tutankamon, oare ce doreste intrusa asta , vrea cumva sa treaca in istorie acest partid? ar fi mare pierdere pentru ROMANIA. unde sunteti adevaratii pnl-isti de ce taceti ? sau vreti cu BLAGA ? nu mai aveti resursa umana necesara ? ganditi-va si treceti la reorganizare in timp util .

Leave a Comment