Controalele poliţiştilor, desfăşurate în săptămâna trecută pe linia infracţiunilor silvice, au dus la depistarea a şapte infracţiuni. Ziua de 20 ianuarie a fost, se pare, cea mai prolifică, dar şi cea mai păguboasă în acelaşi timp, pentru hoţii de lemn din judeţ. Astfel, polițiștii din Hida s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un bărbat de 39 ani, din localitate, a tăiat fără drept 11 arbori nemarcați din specia carpen, din păşunea împădurită a comunei Hida, care nu se află sub pază. Valoarea prejudiciului este de 150 de lei. Bărbatul a fost sancționat contravențional, iar materialul lemnos a fost predat în custodia Ocolului Silvic Jibou.
În aceeaşi zi, la ora 17,30, polițiștii Secţiei de Poliţie Rurală Jibou, aflându-se în patrulare pe fondul forestier de pe raza comunei Someş Odorhei, au identificat un bărbat de 32 de ani din Jibou, care transporta cu un atelaj cu tracţiune animală, material lemnos din specia cer şi carpen, fără a avea documente de provenienţă. Bărbatul a fost sancționat contravențional, iar materialul lemnos a fost lăsat în custodia Ocolului Silvic Jibou. Atelajul folosit în acest scop a fost confiscat.
După lăsarea serii, alţi doi infractori au fost surprinşi de organele de poliţie după ce au tăiat mai mulţi copaci din pădurile sălăjene. Astfel, la ora 20,20, cu ocazia activităților desfășurate pe linie silvică, poliţiștii din Agrij și Treznea au identificat în trafic, pe drumul comunal din Răstolţu Deşert, un autovehicul condus de un bărbat din Zalău care transporta cantitatea de trei metri cubi de material lemnos, esenţă gorun şi carpen, având aviz de însoţire primar a cărui valabilitate expirase. Materialul lemnos și autoutilitara au fost ridicate în vederea confiscării, iar bărbatul a fost sancţionat contravențional.
În jurul orei 20,30, polițiștii Secției de Poliție Rurală Ileanda au identificat un bărbat de 41 ani, din Rus, care transporta cu o semiremorcă artizanală, material lemnos de foc, specia capen și fag fără a deține aviz de însoțire ori alt document echivalent acestuia. Acesta a fost sancționat contravențional, iar semiremorca a fost confiscată. Materialul lemnos a fost lăsat în custodia Ocolului Silvic Ileanda.
O altă infracţiune pe linie silvică a fost constatată duminică, 22 ianuarie 2017. Polițiștii de siguranță publică din cadrul Poliției municipiului Zalău au identificat pe strada Părului, un tânăr de 16 ani din Zalău care transporta cu căruța şase arbori de esență gorun pentru care nu a putut prezenta acte de proveniență. Acesta a fost sancționat contravențional fiind dispusă totodată şi confiscarea atelajului cu tracțiune animală. Lemnul a fost lăsat în custodia Composesoratului Ortelec.
În aceeaşi zi, la ora 13,30, poliția a fost sesizată despre faptul că mai multe persoane din localitatea Aşchileu Mic, județul Cluj, taie ilegal arbori din pădurea localităţii Adalin, comuna Dragu. La faţa locului s-au deplasat polițiștii Secţiei 5 Poliţie Rurală Hida care au identificat doi tineri de 31, respectiv 25 ani, care au tăiat fără drept şapte arbori de esenţă cer din pădurea de stat, prejudiciul urmând a se stabili ulterior. Polițiștii au lăsat materialul lemnos în custodia Ocolului Silvic Jibou și au întocmit acte premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de tăiere de arbori fără drept din fondul forestier.
Ultima infracţiune constatată, de această dată, de poliţiştii din Zalău, tot pe acest segment, l-a lăsat pe un sălăjean şi fără lemnul furat, dar şi fără autoturismul cu care îl transporta. Marţi, 24 ianuarie 2017, polițiștii de siguranță publică din cadrul Poliției Municipiului Zalău au oprit pentru control, pe strada George Coșbuc, un autoturism care transporta cantitatea de 0,400 metri cubi material lemnos din specia fag, pentru care nu a putut prezenta aviz de însoțire. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional și au fost dispuse măsurile de ridicare în vederea confiscării, atît a materialului lemnos cât și a autoturismului.
Trebuie mai multa activitate pentru a stopa furturile si sanctiuni mai aspre.
ca daca e frig si ger si bietul om n-are cu ce face focul, si daca nici lemne n-are voie sa taie,atunci ce sa faca? e mare pacat ce se intampla cu acesti amarati de oameni!rusine autoritatilor si celor ce iau astfel de decizii!
Hop top au prins hotii .Pe ”amaratii” care nu au lemne sa faca focul.Suntem in UE dar nu avem gaz la sate ,CU CE SA TE INCALZESTI CU PIETRE? . Pana acuma de unde au dus lemne ?Padurarii de ce nu dau foi , de ce nu merg la marcat sa poata sa aduca oamenii lemne ?eh ,pentru ca afacerile proprii sunt mai importante decat serviciul!
PS bagati gaz si la sate si atunci nu o sa mai prindeti in paduri óameni simpli ci doar afaceristi de lemn .
Cu cat aplomb se fura padurile primariei Zalau , nu vede nimeni ?!
In alte tari daca intri in tr-un magazin si mananci fara sa iei si pentrru acasa , nu se intampla nimic, nu te lasa sa mori .La noi te duci in padure cu un cal pentru ca esti sarac si nu ai doi cai si nu ai cu ce sa-ti incalzesti copii sau batrinii, se confisca lemnele desi nu ai taiat nimic ai luat numai uscaturi si sa fie bine iti ia si calul nu conteaza ca mori de frig tu si familia, poate ca nu ai bani , zic si eu,o fi corect ? o fi legal? o fi bine ? asa e crestineste ? NU STIU?????? FLORINE vezi altfel problema ce zici???
Ala trafic cu lemn ” 0,4 mc” confiscati-i masina, vai mama noastra.
De ce nu spuneti că cel prins de polițisti din Agrij si Treznea.cel cu avizul expirat este JANDARM.avizul expirase deoarece a mai facut două transporturi fiecare a cate 3 mc.lemne vândute in Zalău pe bani frumosi.Nu sunt de acord ca să le confiște căruțele oamenilor sărmani.dar de foarte multe ori si acestia sustrag material lemnos in scopul comercializării.Cel cu Dacia cu 0.4 mc.lemn toată ziua vindea lemne pe Sarmas.deci nu-i plângeri de mila.Nu este posibil ca jandarmul să facă trafic cu lemne când el este angrenat in estomparea fenomenului .nu domnule comandant?Ce zicetti?Ar fi important punctul dumneavoastră de vedere.dar parca aud cum spuneți că era in timpul liber………..Să traiti…
..bkne..