Animale rănite ori găsite în spaţii care le pun viaţa în pericol: cum procedăm?

Un animal sălbatic, rănit pe marginea drumului sau care se află în pericol, un animal domestic sau fără stăpân, găsit într-un spaţiu în care nu putem pătrunde fără să ne riscăm sănătatea sau viaţa – iată doar câteva dintre situaţiile cu care ne-am confruntat de multe ori în drumurile noastre, sau chiar în gospodăriile personale ori terenurile din vecinătate. Puţini dintre noi ştiu că numărul unic de urgenţă 112 este singura soluţie legală şi eficientă în astfel de situaţii, în care viaţa unui animal este pusă în pericol.

Mulţi dintre noi ne-am confruntat pe drumurile sălăjene dar şi pe cele naţionale, cu situații în care am observat animale rănite în spațiul public și nu am știut cum să procedăm pentru salvarea lor. Deși multe persoane evită să folosească numărul de urgență 112, în considerentul că este un număr destinat doar cazurilor care implică oamenii, trebuie cunoscut faptul că și în cazul animalelor rănite se poate apela acest număr unic de urgenţă și semnala problema. Sălăjenii care observă animale vii accidentate sau rănite, aflate pe carosabil sau pe marginea drumurilor publice, se poate adresa Inspectoratului pentru Situații de Urgență la numărul de telefon unic de urgență 112. Animalele accidentate sau rănite pot fi tratate la orice cabinet veterinar de către medicul veterinar de liberă practică, ce funcţionează legal. În cazul câinilor, ISU va lua legătura cu DSVSA pentru a fi aflate numele și numărul de telefon al medicului veterinar de liberă practică de pe raza localității respective, care va verifica la rândul său dacă animalul este microcipat. În cazul în care acesta deține un microcip, se va identifica proprietarul acestuia.

După stabilirea identității proprietarului, câinii pot fi încredințați fie proprietarului de drept (în cazul câinilor cu stăpân), fie unui adăpost public de câini fără stăpân (în cazul câinilor fără stăpân), aici fiind tratați în cabinetul medical veterinar existent în adăpost. În cazul cabalinelor, bovinelor sau ovinelor, ISU Sălaj va lua legătura cu medicul veterinar de liberă practică de pe raza localității respective, prin intermediul căruia se va identifica proprietarul animalului (identificare prin microcip la cabaline și crotalii la bovine, ovine și caprine). Purtătorul de cuvânt al ISU Sălaj, Lucian Jacodi, ne-a comunicat faptul că intervenţiile pe raza judeţului, pentru salvarea animalelor aflate într-o astfel de situaţie, nu au fost puţine în anul trecut. “Cetăţenii pot apela numărul unic de urgenţă în situaţiile în care animalele din proprietatea lor ori alte animale sălbatice sau fără stăpân, sunt găsite într-o situaţie critică, care le pune viaţa în pericol.

Am intervenit de multe ori în cazul unor animale căzute în fântâni, blocate între construcţii ori anexe, căzute în canale, şanţuri în care accesul era extreme de îngreunat. Putem fi apelaţi şi în cazul animalelor sălbatice rănite, găsite pe carosabil sau pe raza localităţilor. De multe ori intervenţiile sunt dificile şi se pot face exclusiv de ISU, prin urmare, trebuie evitate deciziile care pot pune în pericol viaţa proprietarilor ori a salvatorilor, mai ales în situaţiile în care locurile în care sunt găsite animalele prezintă pericol pentru cei ce doresc să intervină”, a specificat Lucian Jacodi, purtător de cuvânt ISU Sălaj.

Având în vedere că Regulamentul (CE) nr. 1/2005 privind protecția animalelor în timpul transportului nu se aplică transportului de animale direct la sau de la cabinete sau clinic veterinare, transportul animalelor rănite de la locul accidentului până la cabinetul veterinar se efectuează cu un mijloc de transport care nu necesită înregistrare/autorizare sanitară veterinară dar care să asigure condiții minime de protecție și bunăstare pe toată durata transportului în vederea evitării epuizării fizice sau psihice a acestora. În cazul animalelor sălbatice, accidentate sau rănite, ISU Sălaj va contacta Fondul de vânătoare din zona respectivă și Direcția Silvică, acestea având un regim special.

Conform ordinului ANSVSA nr. 31/2008, deținătorii temporari de animale sălbatice din fauna locală sunt obligați să anunțe deținerea acestora DSVSA în vederea asigurării asistenței medicale a acestor animale. După perioada de recuperare fizică a animalului sălbatic, reprezentantul DSVSA împreună cu deținătorul temporar vor elibera animalul sălbatic în habitatul natural al acestuia. În cazul în care animalul nu poate fi reteritorializat, acesta va fi încredințat unor rezervații specializate, în colaborare cu organizațiile de protecție a animalelor din judeţ ori din judeţele apropiate.

 

 

2 Thoughts to “Animale rănite ori găsite în spaţii care le pun viaţa în pericol: cum procedăm?”

  1. Anonim

    adapost de caini fara stapan cu cabinet veterinar?? poate in alta tara, ca la zalau…

  2. Anonim

    Am reclamat acum cativa ani ca am gasit un lup lovit de masina in zona Horoatu Crasnei…Cei de la AJVPS in frunte cu ceva domn Stelica parca au venit si au omorat lupul in loc sa-l ajute ca cica „sunt prea multe acte de facut! Asa ca ce rost mai are reclamarea daca incompetenta e la ordinea zilei?

Leave a Comment