Daniel Mureşan
Acum 70 de milioane de ani, teritoriul de azi al Țării Hațegului era parte dintr-o insulă tropicală din Oceanul Tethys – Pangeea, ce adăpostea o exotică asociație de animale preistorice. De-a lungul timpului, resturile acestor animale au fost conservate în rocile din zonă, cercetările arheologice aducând la lumină numeroase situri cu oase de crocodili, broaște țestoase, mamifere, reptile zburătoare sau păsări, precum și un număr mare de fosile de dinozauri pitici, ierbivori și carnivori, unici în lume.
Romfilatelia te invită într-o călătorie imaginară prin fascinanta istorie a acestor animale preistorice și oferă publicului general cel mai recent proiect al său, cu titlu omonim – Animale preistorice. Emisiunea de mărci poștale prezintă animale preistorice ale căror fosile au fost descoperite în Țara Hațegului și care reprezintă elemente importante în constituirea unui Muzeu al Dinozaurilor din Transilvania, dar și a dezvoltării Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului.
Parc natural și Geoparc Global UNESCO, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului este un teritoriu de cercetare, educație și dezvoltare durabilă, dedicat conservării patrimoniului geologic, natural și cultural, dar și întăririi identității comunităților locale. Cu sprijinul reprezentanților geoparcului, dar și a celor din cadrul Dino Parc Râșnov, pe timbrele emisiunii se găsesc ilustrate patru animale preistorice, după cum urmează:
– Balaur bondoc, reprodus pe timbrul cu valoarea nominală de 2,00 lei, era un dinozaur prădător, cu corpul acoperit cu pene și o lungime de 1,80 – 2 m.
– Theriosuchus sympiestodon, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 3,00 lei, era un crocodil primitiv, care trăia în Hațeg în urmă cu aproximativ 70 de milioane de ani. Theriosuchus era o adevărată „fosilă vie”, făcând parte dintr-o familie ai cărei membri dispăruseră deja din alte părți ale Europei, cu milioane de ani mai devreme.
– Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei se regăsește Magyarosaurus dacus, un dinozaur ierbivor cu o greutate de 800-900 kg, o lungime de 7 m și înălțime de 3-4 m, unul dintre cele mai mari animale preistorice din zona Hațegului.
– Kogaionon ungureanui este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei. Acesta era un mamifer mic, descris și cunoscut doar în Țara Hațegului. De la el s-a păstrat un craniu complet, lucru extrem de rar în cazul mamiferelor din timpul Cretacicului târziu.
Cele patru mărci poștale ale emisiunii Animale preistorice sunt completate de un set de patru maxime și un plic prima zi ce are aplicată în clar ștampila cu folio verde. Ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinietă și blocul de 4 timbre (în album filatelic).
Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat în tiraj limitat de 245 exemplare și echipat cu blocul de 4 timbre al emisiunii și plicul prima zi al emisiunii, având ștampila „prima zi” aplicată în clar în folio verde. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 245.