Persoanele care au lucrat înainte de 1 aprilie 2001 cu grupele de muncă înscrise în legislaţia muncii în vigoare, vor putea face dovada mult mai uşor, atunci când se pensionează, pentru a beneficia de reducerea vârstei de pensionare precum și de creșterea punctului de pensie. Până la apariţia acestor modificări legislative, condițiile prin care viitorii pensionari puteau dovedi că au lucrat cu grupele I și a II-a de muncă erau foarte restrictive şi greu de dovedit, mulţi dintre cei aflaţi în prag de pensionare ajungând chiar în in instanţă pentru a-şi dovedi vechimea în vederea stabilirii pensiei.
Legea 172/2016, intrată în vigoare la sfârşitul anului trecut, a modificat articolul 158 din Legea 263/2010, cunoscută drept Legea pensiilor. Actul normativ le permite persoanelor care au lucrat cu grupele de muncă I și a II-a să aducă mai multe acte decât până acum, prin care să-şi dovedească vechimea în respectivele grupe, atunci când se prezintă la casa de Pensii pentru depunerea dosarului de pensionare. Această lege vine în completarea Legii pensiilor și a eliminat acea restricție privind nominalizarea persoanelor încadrate în grupe de muncă anterior lui aprilie 2001. Practic, înainte de apariția acestei Legi 172, pentru a putea fi încadrate în grupele superioare de muncă, persoanele care au fost angajate în acea perioadă în care existau grupele de muncă trebuia să fi fost nominalizate în tabele. DEra necesar aşadar ca unitățile angajatoare împreună cu sindicatele, să emită acele procese-verbale întocmite prin adunările generale ale acționarilor, prin care să nominalizeze persoanele care au lucrat cu grupele de muncă. Dar angajatorii făceau niște tabele cu meseriile care se pretau la grupele de muncă și nu nominalizau efectiv angajații care au fost încadrați în grupe superioare de muncă, lucru care îngreuna atât activitatea celor de la casele de pensii cât mai ales situaţia celor aflaţi în pragul pensionării.
Potrivit acestei Legi, orice document verificabil aflat în arhiva unităților la care viitorul pensioner şi-a desfăşurat activitatea poate fi act doveditor privind încadrarea în grupe superioare de muncă. Modificarea în legislaţie privind documentele ce pot fi aduse pentru a dovedi încadrarea în grupele superioare se aplică doar acelora care au lucrat efectiv cu grupele de muncă, și nu celor care au lucrat în condiții speciale și deosebite, care au apărut după data la care au dispărut grupele I și a II-a de muncă. Vechimea în condiții speciale și deosebite trebuie dovedită prin declararea persoanei respective de către angajator (pe CNP), prin depunerea Declarației 112 la Fisc. Începând din aprilie 2001, se plătesc contribuții la stat într-un alt cuantum pentru acele persoane care lucrează în condiții speciale și deosebite de muncă. Pentru restul angajaților se percep contribuții pentru condiții normale de muncă, evidențiate ca atare.
Documentele ce pot dovedi vechimea în grupele de muncă
În lipsa actului administrativ de nominalizare a persoanelor în grupele superioare de muncă, vechimea în respectivele grupe poate fi dovedită cu alte documente, cum ar fi: contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă, decizii interne ale firmei, un act administrativ de modificare a locului de muncă sau a sarcinilor de serviciu, statul de plată – dacă din acesta reiese locul de muncă al persoanei, respectiv secția și funcția deținută. Legea mai prevede că, pe lângă aceste documente, mai pot fi aduse oricare alte acte justificative care să demonstreze că persoana respectivă chiar a lucrat cu una sau ambele grupe de muncă, pe vremea când acestea existau. Persoanele care au lucrat cu grupele de muncă beneficiază atât de reducerea vârstei standard de pensionare, proporțional cu anii lucrați în grupele respective, cât și de stagiu asimilat, adică de vechime sporită, ceea ce înseamnă o creștere a punctajului acumulat, deci o creștere a pensiei, a spus Daniela Licu, directoarea CJP Dolj. În cazul persoanelor care au lucrat cu grupa I de muncă, pentru fiecare an lucrat va primi un spor de vechime de șase luni. Cei care au lucrat cu grupa a II-a de muncă beneficiază de un spor de vechime de trei luni pentru fiecare an lucrat în această grupă.
USOR, USOR
Persoanele care au grupe de muncă au fost recompensate pentru condiţii grele în timpul desfăşurării activităţii, spor de salariu pt. muncă grea, zile de concediu de odihnă anual în plus, ăia din turnătorie primeau gratuit 1 l lapte pe zi, etc, etc. Majorările de pensii pentru ăştia sunt o tâmpenie a PSD, creează nedreptăţi sociale faţă de ceilalţi pensionari !
Pensionarii = cancer la buget, semnat Traian B.
Taunule eu cred ca nu esti in tema prea usor iei tu lucrurile mai documenteaza-te , te rog.
legea nu spune asa