Profesorii care depun eforturi pentru a-i determina pe copii să rămână în şcoală, vor avea şanse mai mari pentru a primi gradaţia de merit, ceea ce înseamnă 25 la sută din salariu, bani acordaţi timp de cinci ani.
Începând din anul şcolar viitor, profesorii care fac eforturi pentru reducerea abandonului şcolar vor avea şanse mai mari în obţinerea gradaţiei de merit. Abandonul şcolar este un fenomen din ce în ce mai îngrijorător. România şi-a asumat în faţa Uniunii Europene să reducă abandonul şcolar la 10 la sută până în 2020. Doar că, în loc să scadă, rata abandonului a crescut îngrijorător în ultimii ani. De la 17 la sută, cât era în 2013, a ajuns la 19 la sută, anul trecut. Ministerul Educaţiei poate acorda gradaţii de merit pentru 16 la sută din totalul profesorilor din România. Noutatea constă în creșterea punctajului cadrelor didactice care înregistrează performanțe notabile în activități de prevenire și combatere a abandonului școlar, respectiv în managementul de proiecte integrative centrate pe progres, cooperare și incluziune. Personalul din învățământul preuniversitar care dorește să beneficieze de gradație de merit ce constă într-un spor de 25 la sută din salariul de bază, pe o perioadă de cinci ani, începând din 1 septembrie 2017, trebuie să depună dosare cu activitatea derulată în perioada 1 septembrie 2011 – 31 august 2016.
Dosarele se vor depune la unitățile școlare în cepând din 1 martie 2017 și vor fi analizate analizate ulterior de Inspectoratul Școlar Județean Sălaj. Conform metodologiei, pentru obținerea gradației de merit se pot înscrie atât profesorii titulari, cât și suplinitorii cu o vechime de minimum patru ani, ce pot face dovada că au avut performanțe deosebite în prevenirea și combaterea abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școlii, în integrarea copiilor cu nevoi speciale în învățământul de masă, în progresele școlare ale elevilor în risc de abandon școlar, în inițierea și managementul unor proiecte școlare care au condus la consolidarea culturii școlare incluzive. Aceste activități vor fi notate cu 70 de puncte. Rezultatele vor fi dovedite prin atașarea la dosarul de candidat a documentelor care să ateste evoluția constantă a notelor elevilor la evaluări și examene naționale pe baza statisticilor de la nivelul unității școlare, reducerea absenteismului și implicit a abandonului școlar. Se vor lua în calcul și rezultatele la olimpiadele școlare, dar și lucrul la clasă cu manuale digitale sau introducerea unor metode inovative de predare.
De asemenea, cadrele didactice trebuie să facă dovada reducerii cazurilor de violență școlară și a celor de segregare în rândul elevilor. În rest, pentru performanțe deosebite în inovarea didactică și managerială se vor acorda 10 puncte, pentru activități extracurriculare şi implicarea în proiecte – 15 puncte și pentru contribuția la dezvoltarea instituțională – 5 puncte. Pentru a participa la concurs, cadrele didactice trebuie să dețină și calificativul „Foarte bine“ pentru fiecare an școlar din perioada evaluată.
Bla, bla, bla …