Pescuitul la copcă este o activitate des întâlnită în rândul pescarilor. Aceştia, mai ales cei mai neexperimentaţi sau având dotări total necorespunzătoare, se hazardează şi îşi riscă viaţa practicând acest tip de pescuit pe porţiunile de gheaţă formată la suprafaţa apelor, poduri de gheaţă sub care aproape mere, pândesc pericole dintre cele mai mari. Reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Sălaj atrag atenţia cu privire la aceste activităţi deosebit de riscante.
Variaţiile de temperatură din această perioadă reprezintă un factor de risc major care poate conduce la diminuarea grosimii, fisurarea si chiar cedarea podului de gheaţã existent pe lacurile de acumulare şi pe cursurile de apă din administrarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Sălaj. Sistemul de Gospodărire a Apelor Sălaj colaborează şi pe acest segment cu Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Sălaj şi informează periodic, atunci când este cazul, cu privire la măsurile pentru atenţionarea pescarilor afiliaţi, asupra riscului la care se expun practicând pescuitul la copcă. Dorina Olar, purtătorul de cuvânt al SGA Sălaj ne-a declarat că nivelul de risc pe suprafeţele de apă din judeţ rămâne unul ridicat.
“Îi atenţionăm pe toţi amatorii de pescuit la copcă să dea dovadă de maximă prudenţă şi să evite această activitate, având în vedere faptul că stratul de gheaţă este unul care nu oferă condiţii de siguranţă. Discutăm despre un pod de aproximativ nouă centimetri grosime pe acumularea Vârşolţ şi de 12 centimetri la Sălăţig. Aceste suprafeţe însă variază în anumite porţiuni astfel încât stratul de gheaţă poate fi în unele locuri mai subţire. Riscul pentru pescari este unul foarte mare şi atenţionăm ca această activitate să fie pe cât posibil evitată”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al SGA Sălaj.
Având în vedere toate acestea precum şi prognoza meteo nu foarte favorabilă pentru următoarea perioadă, nu ne grăbim să urăm „fir întins” pescarilor amatori sau profesionişti şi îi îndemnăm să trateze cu prudenţă şi atenţie această pasiune care, de-a lungul timpului, în perioade asemănătoare, a culminat cu situaţii tragice în multe din judeţele ţării.