Parcările “nesimţite”, ignoranţa unor conducători auto şi lipsa de respect faţă de ceilalţi participanţi la trafic, au adus autorităţile în pragul exasperării, astfel încât, singura soluţie care ar mai putea produce vreun efect vizibil pare a fi reintroducerea „pedepsei capitale” pe acest segment – ridicarea autoturismului. Desigur, tot ele, autorităţile, nu aplică de cele mai multe ori legea şi evită să-i corecteze pe aceşti şoferi folosind legea şi amenzile mari, exemplele fiind multe inclusiv la noi în judeţ, cu precădere în municipiu. Indiferent că discutăm despre centru, zona Spitalului, în Dumbrava Nord, Porolissum ori Brădet, nu ai cum să nu te loveşti, la propriu, de autoturismele parcate pe trotuare. De staţiile de autobuz nici nu mai pomenim: acestea sunt de multe ori ocupate cu totală lipsă de respect pentru ceilalţi participanţi la trafic, de unii şoferi. Trotuarele de pe strada Gheorghe Doja, aşa cum se poate vedea şi în fotografia alăturată, sunt şi ele ocupate aproape tot timpul, pe multe porţiuni. Iar dacă Poliţia locală şi cea rutieră scapă de multe ori ocazia să-i usuce la buzunar pe aceşti conducători auto stăpâni pe trotuare, atunci probabil că numai Guvernul îi mai poate duce în parcarea cea dreaptă pe aceşti ignoranţi. În acest sens, Executivul a modificat, în şedinţa de săptămâna trecută, prin Hotărâre de Guvern, regulile de ridicare a maşinilor care staţionează neregulamentar pe carosabil, dar şi a celor parcate pe trotuare. Ridicarea vehiculelor va situaţiile în care are loc o stanţionare neregulamentară”, nu doar pe partea carosabilă, ci şi de pe pistele obligatorii pentru pietoni şi/sau biciclişti ori benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare.
”Se propune abrogarea prevederii care permitea staţionarea autovehiculului pe trotuar, atunci când lăţimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor era de cel puţin un metru. În multe situaţii, această prevedere a permis săvârşirea unor abuzuri şi, în general, desconsiderarea dreptului pietonilor la condiţii civilizate de deplasare pe drumul public”, se mai arată în expunerea de motive. Administratorii drumurilor publice pot permite, cu avizul poliţiei rutiere, oprirea sau staţionarea, parţial ori total, a vehiculelor pe anumite zone ale trotuarelor, marcate şi semnalizate în mod corespunzător. Potrivit notei de fundamentare, argumentul a fost că operaţiunea este una utilă şi deserveşte interesul public deoarece urmăreşte fluidizarea circulaţiei pe drumurile publice. Ridicările de autoturisme parcate neregulamentar a fost declarată ilegală printr-o decizia a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a admis un recurs în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi a decis că procedura de aplicare a măsurii de ridicare a vehiculelor staţionate sau oprite pe partea carosabilă nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale. Potrivit modificărilor, ridicarea nu poate fi dispusă sau (dacă a fost dispusă) să înceteze executarea dacă în vehicul este vizibilă prezenţa unor persoane. „Deşi primul lucru pe care-l realizează agentul de poliţie este să verifice prezenţa unor persoane în vehicul, apar situaţii când o astfel de constatare nu este în mod obiectiv posibilă, mai ales dacă vehiculul are uşile blocate”, este argumentul Guvernului. Mai mult, operaţiunea de ridicare va trebui întreruptă dacă la vehicul se prezintă conducătorul auto, înainte de iniţierea transportului către locul în care autovehiculul este depus. Ridicarea autovehiculelor nu va mai fi o activitate efectuată de firme private, aceasta fiind, după intrarea în vigoare, o lege în baza căreia vor acționa exclusiv autoritățile locale prin servicii proprii, înființate în cadrul primăriilor. Tot primăriile vor stabili și cuantumul taxei de recuperare a autoturismului din locul în care a fost depus. Sunt vizate de lege, în principal, mașinile parcate pe trotuare, în stațiile de autobuz ori în apropierea trecerilor de pietoni, și, bineînțeles cele care blochează accesul în diverse instituții.
Se vor ridica doar masinile amarastenilor, ca si pana acuma…
Iar o sa aiba afaceri banoase fostii militieni.
Punem pariu cine va ridica masinile? Si le va depozita , ca pana acum, la API ! Ca tot e unitate de invatamant si cineva trebuie sa puna in pericol elevii !!!
foarte bine! chiar nu se mai poate. priviti poza, in fata magazinului Euromarket de pe Clujului asa este aproape zilnic desi au parcare langa bloc de zeci de locuri. Cu astfel de nesimtiti nu o scoti la capat altfel. O masura f necesara, bravo!
bravo, felicitari pentru aceasta lege. Nu se va mai aplica arbitrar si chiar atunci cand va fi nevoie. Si este, din pacate , mare nevoie. Ma bucur ca activitatea nu va fi apanajul firmelor asa cum era odata, stim f bine cati s-au imbogatit in Zalau mai precis cine.
?
Trotuarele din fata poliției si Arhivele Nationale sunt ocupate tot timpul de masini parcare aiurea.doamne feri să împingă cineva un cărucior de copil ori persoană cu handicap.Poliției locale nu-i sare în ochi acest aspect?
Intradevar sa gandeasca din nou locurile de parcare si apoi sa se apuce de ridicat motoare
Foarte bine,amenzi cat mai mari! Evident, lista de „amici” a celor care dau amenzi e maaaaare.Au memorate in tel. numerele de inmatriculare ale masinilor care vor fi iertate.
Parcările comunei Zalău sunt demult depăşite şi m-i se pare inadmisibil să nu ai o parcare decentă pentru spitalul judeţean unde aproape la orice oră este o harababură de nedescris.
Conducere aparent nouă, probleme vechi…