Mulţi şomeri refuză locurile de muncă propuse de AJOFM  Sălaj

În cadrul conferinţei de presă organizată de Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj,  directorul executiv adjunct Dorin Alexandru Pura a prezentat situaţia privind şomajul în judeţ. La sfârşitul lunii noiembrie 2016, rata şomajului la nivelul judeţului Sălaj a înregistrat valoarea de 5,11 la sută, fiind mai mică cu 0,14 puncte procentuale faţă de luna precedentă şi cu 0,08 puncte procentuale mai mică comparativ cu luna noiembrie a anului trecut. Numărul total al şomerilor aflaţi în evidenţa AJOFM Sălaj este de 5.441 din care 2.028 sunt femei.

Din totalul şomerilor înregistraţi, 1.237 sunt şomeri indemnizaţi şi 4.204 sunt neindemnizaţi. Comparând şomerii înregistraţi în ultimele două luni, în luna noiembrie numărul acestora a scăzut cu 144 persoane. Ponderea şomerilor neindemnizaţi în numărul total de şomeri este de 77,3 la sută, a şomerilor indemnizaţi este de 22,7 la sută, iar ponderea femeilor în numărul total de şomeri este 37,3 la sută. Referitor la structura şomajului după nivelul de instruire, şomerii cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional constituie ponderea persoanelor care se adresează agenţiei judeţene pentru ocuparea forţei de muncă în vederea găsirii şi ocupării unui loc de muncă, aceasta fiind de 79 la sută. Şomerii cu nivel de instruire liceal şi post-liceal reprezintă 17,8 la sută, iar cei cu studii universitare 3,2 la sută. Din punct de vedere al structurii şomerilor pe grupe de vârstă, un număr de 1.500 şomeri au vârsta cuprinsă  între  40-49 de ani, 1.301 au peste 50 de ani, din categoria de  vârstă cuprinsă între 30-39 ani fac parte un număr de 1.278 şomeri, 740 şomeri sunt din categoria tinerilor sub 25 de ani, iar 622 şomeri au vârsta cuprinsă între 25 şi 30 ani.

În funcţie de mediul de provenienţă 4.227 persoane au domiciliul în mediul rural şi 1.214 sunt cu domiciliul în mediul urban. În cursul lunii noiembrie 2016 au intrat în evidenţa agenţiei un număr de 362 persoane, 154 femei şi 208 bărbaţi, 166 fiind şomeri indemnizaţi şi 196 persoane înregistrate ca şomeri neindemnizaţi. În perioada supusă analizei au  ieşit din evidenţele agenţiei judeţene pentru ocuparea forţei de muncă un număr total de 506 şomeri din care 278 femei, astfel: prin încadrare în muncă 88 persoane; ca urmare a expirării perioadei de indemnizaţie – 183 persoane; ca urmare a suspendării, a încetării indemnizaţiei de şomaj din diferite motive – 34 şi şomeri neindemnizaţi care nu au solicitat menţinerea cererii de loc de muncă – 201 persoane. Directorul adjunct al instituţiei a spus în cadrul conferinţei că mulţi dintre cei ofertaţi, din partea AJOFM cu locuri de muncă, fie le refuză, fie îi roagă pe angajatorii la care se prezintă, să specifice în nota trimisă către AJOFM faptul că „nu corespund postului” cu care Agenţia i-a ofertat.

Principalele motive pentru care locurile de muncă sunt refuzate, deşi ofertele sunt făcute în conformitate cu gradul şi specificul pregătirii fiecăruia, sunt salariile mici pe care le oferă angajatorii şi refuzul de a efectua, chiar şi pentru început, o muncă mai puţin atractivă. trebuie ştiut faptul că la primul refuz venit din partea unei persoane aflate în şomaj şi care benediciază de ajutor de şomaj, refuz nejustificat, fireşte, indemnizaţia primită de la AJOFM este oprită în mod automat.

 

 

Leave a Comment