Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj recomandă tuturor sălăjenilor să solicite efectuarea examenului trichineloscopic înaintea consumării cărnii de porc, atunci când această carne provine de la porcul sacrificat în gospodărie ori este vorba de o carne achiziţionată din alte locuri decât cele autorizate. Pericolul la care consumatorii se expun, consumând carne înainte ca aceasta să fie examinată, este uriaş, boala provocată de Trichinella fiind una agresivă şi cu consecinţe de cele mai multe ori grave.
Examenele trichineloscopice se pot realiza în toate toate cabinetele medicale veterinare din judeţ care au concesionat activităţi sanitare veterinare, precum şi la cabinetele de liberă practică în medicina veterinară. De asemenea, au fost deschise suplimentar în oraşe, centre în care cetăţenii se pot prezenta cu o mostră din carnea porcului proaspăt sacrificat, pentru analiză. Analiza are un preţ accesibil iar rezultatul ne poate feri de o afecţiune deosebit de gravă care ne poate afecta atât pe noi cât şi pe toţi cei care au consumat din carnea porcului cu probleme.
Vasile Chindriş, purtătorul de cuvânt al DSVSA Sălaj, a precizat că pentru examinarea trichineloscopică a cărnii de porc, în municipiul Zalău sunt trei centre: laboratorul sanitar veterinar din cadrul DSVSA, laboratorul situat în Piaţa Agroalimentară din centrul municipiului şi cel din Piaţa Agroalimentară Astralis (cabinet privat). La toate aceste centre, cei interesaţi se pot adresa zilnic, de luni până vineri în intervalul orar 8-16, dar şi sâmbăta între orele 8 şi 14. În situaţia în care solicitanţii testului trichineloscopic nu vor găsi personalul abilitat în centrele Direcţiei pot suna la numărul de telefon afişat la intrarea în unitate şi într-un interval de maximum 30 de minute, medicul veterinar va ajunge la faţa locului pentru a realiza examinarea. În oraşele Şimleu Silvaniei, Cehu Silvaniei şi Jibou , examinarea se poate face în circumscripţiile sanitar veterinare aflate în pieţele agroalimentare, iar în mediul rural, efectuarea examenului trichineloscopic se poate face doar în circumscripţiile sanitar veterinare aflate în centrele de comună.
Cum se manifestă Trichineloza?
Trichineloza, răspândită în întreaga lume, este o boală determinată de un vierme – Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Omul se îmbolnăveşte prin consumul de cărnii de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat, ce conţine larve vii sau chisturi viabile. La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului. Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive, dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături, edeme palpebrale şi faciale, însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie care apar la maximum două zile după consumul de carne infestată. În această situaţie, persoanele în cauză trebuie să se prezinte de urgenţă la medic.
Boala nu se transmite de la om la om
Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om cu trichineloză sunt reprezentaţi de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic. Unele obiceiuri culinare, ca prepararea termică “în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic, ca de exemplu: pastrama, cârnatul uscat sau afumat respectiv şunca, favorizează îmbolnăvirea cu trichineloză. De asemenea, achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate și tăierea clandestină a animalelor favorizează îmbolnăvirea cu trichineloză. DSVSA Sălaj recomandă populaţiei să controleze carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau de vânat, în centrele autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora. De asemenea, se recomandă achiziţionarea de carne numai din centre comerciale specializate, unde sunt puse în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar, iar o altă recomandare pentru populaţia consumatoare de carne de porc este renununţarea la obiceiuri culinare riscante: consum de carne, preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic. Până în acest moment, DSVSA nu a raportat cazuri de trichineloză pe raza judeţului, cu excepţia celui înregistrat în luna octombrie în Panic, la un mistreţ capturat de un vânător, carne din care, din păcate, au consumat mai multe persoane.
Mai documentati-va putin in legatura cu orarul… la piata din centru, sambata la ora 11 era inchis.
La fel si la laboratorul sanitar veterinar din cadrul DSVSA.